Francuska pojačava napade na Islamsku državu

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska pojačava napade na Islamsku državu

Donji dom francuskog parlamenta, izglasao je proširenje vojne misije protiv pripadnika Islamske države u Iraku, koja je pokrenuta pre četiri meseca.

Za ovu meru glasalo je 488 poslanika, dok je jedan bio protiv. Glasanje je održano posle terorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Nasilje je pokrenuo napad na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" 7. januara, podsetile su agencije. Premijer Francuske Manuel Vals rekao je članovima parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je Francuska "u ratu s terorizmom, džihadizmom i radikalizmom", a ne s islamom.

"Francuska nije u ratu protiv islama i muslimana", naglasio je Vals na vanrednoj sednici parlamenta, koja je počela minutom ćutanja, posle čega su poslanici spontano zapevali himnu. Vals je najavio niz mera kao pouku iz prošlonedeljnih napada, kada su trojica ekstremnih džihadista za tri dana ubili 17 ljudi u Parizu i okolini, a među merama je i formiranje "posebnih odeljenja" za džihadiste u zatvorima.

Dvojica napadača iz prošlonedeljnih napada, srela su se u zatvoru i ostala u bliskom kontaktu. Jedan od njih tvrdi da su napadi bili koordinisani, navodi francuska agencija.

Vals je naglasio da treba ojačati domaće bezbednosne agencije i nadzor nad osumnjičenima za terorizam. Premijer je posle govora nagrađen burnim aplauzom svih poslanika, što je retkost u francuskom parlamentu, navodi AFP.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.