Francuska očekuje rekonstrukciju vlade

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska očekuje rekonstrukciju vlade

U Francuskoj, posle poraza vladajuće levice na lokalnim izborima, predsednik Fransoa Oland smenio je nepopularnog premijera Žan-Marka Eroa, i na to mesto postavio Manuela Valsa, dosadašnjeg ministra policije. Vals je počeo konsultacije o sastavu vlade, koju sutra treba da predstavi javnosti.

Lokalni izbori na svakih šest godina veoma su važni u Francuskoj jer uvek predstavljaju test za predsednika države - i popularnost koju uživa.

"Dobro sam shvatio poruku koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ste mi poslali. Znam da ste nezadovoljni i razočarani, i zato želim da vas uverim: od danas počinjemo novo poglavlje. Na čelo vlade Francuske postavljam Manuela Valsa. On ima kvalitete da vodi pravu borbenu vladu", kaže Fransoa Oland.

"Moj cilj je da proširim i pojačam rad koji ste započeli pre 22 meseca. Predsednik je postavio plan da idemo dalje i brže, i u tom duhu preuzimam odgovornu dužnost", kaže novi premijer Manuel Vals.

Do rekonstrukcije kabineta, Vals je bio ministar unutrašnjih poslova. Kritikovao je većinu liberalnih poteza levice i tražio da socijalisti promene ime.

Pojedini građani ga smatraju najvećim desničarem među levičarima koji može da ujedini mnoge struje.

Socijalisti su na izborima izgubili najmanje 155 gradova, a u nekima su vladali duže od 100 godina. Najveći dobitnik je ekstremna desnica.

"Ulazimo u novu fazu. Nacionalni front je dobro uzdrmao tradicionalni dvojac desnice i socijalista. Sad u zemlji postoji i treća velika politička sila", kaže liderka Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Novi premijer Manuel Vals započeo je konsultacije o formiranju vlade, čiji bi sastav mogao da bude objavljen u sredu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Francuska očekuje novu vladu

Izvor: RTS, 02.Apr.2014, 00:40

U Francuskoj, posle poraza vladajuće levice na lokalnim izborima, predsednik Fransoa Oland smenio je nepopularnog premijera Žan-Marka Eroa, i na to mesto postavio Manuela Valsa, dosadašnjeg ministra policije. Vals je počeo konsultacije o sastavu vlade, koju sutra treba da predstavi javnosti...Lokalni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.