Francuska ne može da bude samo sledbenik Amerike

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 10:36

"Francuska ne može da bude samo sledbenik Amerike"

Pariz je saveznik, a ne "vazal" Vašingtona, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, braneći svoje komentare o "strateškoj autonomiji" EU.

"Biti saveznik ne znači biti vazal... ne znači da nemamo pravo da mislimo svojom glavom", rekao je Makron u Amsterdamu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Upitan za francuski stav o Tajvanu, Makron je rekao da Pariz podržava status kvo, što znači "politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne Kine i potragu za mirnim rešenjem situacije".

Nakon što se vratio iz Kine, Makron je rekao da EU ne može da bude samo "sledbenik SAD" i da nije u interesu bloka da podstiče tenzije oko Tajvana.

"Najgora stvar bi bila pomisliti da mi Evropljani moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se ugledamo na agendu SAD i kinesku preteranu reakciju", rekao je on novinarima.

Na ove primedbe reagovao je američki senator Mark Rubio, republikanca sa Floride u Komitetu za spoljne poslove, koji je sugerisao da bi Vašington mogao da ostavi EU da sama reši ukrajinski problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuska neće biti vazal SAD - Makron

Izvor: Vostok.rs, 13.Apr.2023

 Pariz je saveznik, a ne „vasal“ Vašingtona, rekao je u sredu francuski predsednik Emanuel Makron, braneći svoje komentare o „strateškoj autonomiji“ EU u vezi sa rastućim tenzijama između SAD i Kine.. „Biti saveznik ne znači biti vazal.. ne znači da nemamo pravo da mislimo svojom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.