Francuska nagrada Simon Vej dodeljena Kamerunki

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Mar.2019, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska nagrada Simon Vej dodeljena Kamerunki

Francuski predsednik Emanuel Makron uručio je danas nagradu "Simon Vej" Kamerunki Aisi Dumari Ngatansu koja vodi udruženje za pomoć žrtvama silovanja i prisilnog braka u svojoj zemlji.

Dobitnica nagrade je rekla da priznanje posvećuje svim ženama žrtvama nasilja, silovanja i prisilnog braka.

Makron je na istoj ceremoniji rekao da će biti izdvojeno 120 miliona evra za borbu protiv nasilja i diskrimancije nad ženama.

Ove godine ustanovljena nagrada, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koja je uručena na Međunarodni dan žena, deo je omaža bivšoj francuskoj ministarki Simoj Vej, značajnoj ličnosti političkog života Francuske i Evrope, koja je umrla 30. juna 2017. u 90. godini.

Bila je političarka koja je doprinela emancipaciji žena i zaslužna je za legalizaciju abortusa u Francuskoj 1974. i usvajanje zakona o kontracepciji.

Simon Vej je preživela nacističke koncentracione logore i posebno je bio značajan njen rad na osnivanju "Fondacije za sećanja na holokaust".

Nagrada koja nosi njeno ime ima i novčani deo od 100.000 evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.