Fondacija Ćuruvija: Bojazan da postoje pritisci na sud

Izvor: N1 televizija, 17.Jul.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fondacija Ćuruvija: Bojazan da postoje pritisci na sud

Fondacija "Slavko Ćuruvija" apelovala je na novinare, novinarska udruženja i organizacije civilnog društva da budno prate završnicu suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije jer, kako su naveli, postoji bojazan da ima pritisaka na sud koji vodi taj slučaj.

Kako su naveli u saopštenju, bojazan da sud jeste izložen pritiscima nastala je, zbirno gledano, zbog određenih odluka koje je sudsko veće donelo u trenutku kada se postupak bliži kraju.

Dodaju da ti pritisci ne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dolaze od predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića, koji je svojim izjavama o tome kako teče slučaj rešavanja ubistva novinara Slavka Ćuruvije bio optužen da vrži pritisak na sud, već da "postoji bojazan da sud jeste izložen pritiscima, ali od onih koji rade u korist optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije".

Fondacija je navela da razumljivu frustraciju i narušavanju ionako krhkog poverenja građana u pravosudni sistem, izazivaju odluke da se dva puta zaredom iz postupka izuzme deo zapisa sa baznih stanica mobilne telefonije, koji pokazuju gde su bili i s kim su razgovarali optuženi na dan ubistva Slavka Ćuruvije, kao i to da se ključni svedok optužbe, policajski inspektor Dragan Kecman, sasluša u gotovo tehničkom svojstvu, bez prilike da govori o otkrićima koja su i dovela do podizanja optužnice, izazivaju.

Ističu da suđenje, bez vidljivog razloga, traje već više od tri godine, da su u mnogo navrata ročišta razvlačena nepotrebno detaljnim ispitivanjima svedoka koji ništa novo nisu rekli, te da je sasvim očigledan izostanak napora državnih organa da privedu pravdi Miroslava Kuraka, četvrtog optuženog za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Fondacija podseća na debatu koja se prethodnih nedelja povela o pravu Verana Matića da javno komentariše tekući sudski postupak i ocenjuje rad postupajućeg sudskog veća i dodaje da je neotuđivo pravo svakoga da o toku sudskog postupka ima svoje mišljenje, kao i da to mišljenje javno saopšti i argumentuje, dok god time ne povređuje pretpostavku nevinosti optuženih i ne ostvaruje neprimereni uticaj na tok i ishod sudskog postupka.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.