Folklor ublaži tugu za Srbijom

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folklor ublaži tugu za Srbijom

Čuveni pevač narodne muzike Miroslav Ilić i Nebojša Marić (41) iz Rojtlingena imaju jednu zajedničku stvar, rodno selo. Obojica su iz Mrčajevaca nadomak Čačka krenuli dalje u život.

- Ja sam kao mlad momak, 2001. odlučio da u Nemačkoj pokušam da stvorim bolji život za sebe. Otišao sam u Rojtlingen. Danas imam 41 godinu, svoj hausmajstor servis, a pored toga radim i u firmi koja se bavi proizvodnjom betonske građe. Tamo sam upoznao svoju predivnu suprugu, zaljubio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se u nju kada sam je ugledao. Ona je poreklom iz Srbije, ali je rođena i odrasla u Nemačkoj. Imamo dvoje dece, Maju (13) i Novaka (3) - počinje priču Nebojša Marić.

On je inače bivši potpredsednik SKD "Karađorđević" iz Rojtlingena, a aktivan je i u Savezu srpskih udruženja Nemačke, organizatoru ovogodišnje Evropske smotre folklora.

- Nisam se u Srbiji bavio folklorom. Međutim, kada sam otišao, nostalgija me vukla kući, te sam pronašao način da bar malo ublažim tugu za Srbijom. Ljubav prema tradiciji je po pravilu jača u dijaspori nego u matici. To je valjda i normalno - kaže Nebojša.

Kaže da često posećuje Srbiju.

- Moji roditelji su ostali u Mrčajevcima. Volimo da dođemo porodično, klinci obožavaju da budu kod bake i deke. To im je omiljeni deo godine, kada se ide u Srbiju. Maja se aktivno bavi folklorom, a Novak je još mali. Ali čim stasa za kolo, uključujemo i njega - ističe Nebojša.

O povratku u Srbiju razmišlja često, ali ne zna da li će se to dogoditi.

- To je teška tema. Otišao sam i negde tamo osnovao porodicu. Sada sam malo stranac u Nemačkoj, malo stranac u Srbiji. Za sada povratak nije opcija - kaže Nebojša.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.