Folkerka kupila dvorac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2010, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folkerka kupila dvorac

BEČ - Dragana Mirković, pevačica narodne muzike, zajedno sa suprugom Tonijem Bijelićem, odnedavno je postala vlasnica dvorca u Austriji.

Dvorac Ebenfurt, koji je uvršten u kulturno nasleđe Austrije, od februara ove godine je u vlasništvu porodice Mirković-Bijelić.

Porodica Mirković-Bijelić je, kako se navodi na zvaničnom sajtu dvorca Ebenfurt, spasila isti, pošto ga je nagrizao zub vremena. Oni su sebi, kako se navodi, stavili u zadatak da sačuvaju ovaj kulturni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dragulj. Dvorac će i dalje biti ispunjen životom i otvoren za javne manifestacije.

Očuvanje ovog kulturnog nasleđa i svrsishodno korišćenje je jedan od najvažnijih ciljeva porodice Mirković-Bijelić.

Inače, dvorac Ebenfurt po prvi put se pominje 1160, kada se verovatno sastojao samo od jednog tornja.

Zanimljivo je da je ovaj dvorac, koji je tokom vekova imao više vlasnika, od 1944. do 1945. bio nekoliko nedelja prihvatilište za izbeglice Drugog svetskog rata, kada je preko 116.000 osoba pobeglo u Ebenfurt.

Takođe, 1. aprila 1945. ruska vojska je zaposela dvorac, gde se privremeno smestila. Dvorac Ebenfurt pun je prelepih slika na plafonima, o kojima postoje istorijski zapisi.

"Toni je pronašao dvorac, koji nam se svideo i koji nije bio na prodaju, ali smo ipak pitali da li može da se kupi. Jako nam se dopalo što je dvorac u samom centru gradića i što je na svega tridesetak kilometara od Beča", izjavila je Dragana Mirković.

"Cilj nam je da očuvamo ovo istorijsko zdanje. Naravno nameravamo da se u dvorac i preselimo i jedan deo učinimo dostupnim javnosti, kako za kulturne manifestacije, tako i za đačke ekskurzije", objasnila je ona dodajući da sada predstoji renoviranje dvorca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.