Finska spremna da pomogne Srbiji u procesu evrointegracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska spremna da pomogne Srbiji u procesu evrointegracija

BEOGRAD - Finski parlamentarci poručili su danas u Beogradu srpskim kolegama da je Finska spremna da pruži podršku Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i u borbi protiv korupcije, zaštite životne sredine i unapređenju zdravstva i obrazovanja, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Finski parlamentarci, koje je predvodio predsednik Velikog odbora Parlamenta Finske Erki Tuomioja, u razgovoru sa članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije ukazali su na činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Slovenija koristila njihov model tokom priprema za pristupanje EU.

U razgovoru je ocenjeno da su efikasniji rad Narodne skupštine i bolja saradnja sa Vladom od ključnog značaja za naredne faze procesa pristupanja Srbije Uniji.

Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga zahvalio je na podršci koju Finska pruža Beogradu na njegovom putu evrointegracija.

Izrazio je nadu da se, pored već dva ostvarena cilja - liberalizacije viznog režima i stupanja na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, "u skorije vreme može očekivati i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU".

Varga je naglasio da u ovom trenutku 65 odsto građana Srbije podržava evropske integracije i da se u Parlamentu odvija "živa aktivnost na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim".

Članica Odbora za evropske integracije Gordana Čomić ukazala je na važnost evropskih integracija kao sredstva za evropeizaciju i modernizaciju društva.

Ona je naglasila da je Skupština Srbije do sada ispunila sve obaveze iz Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU i da je Evropska komisija rad Parlamenta u prošloj godini ocenila kao vrlo dobar.

Parlamentarna delegacija Finske razgovarala je i sa članovima Odbora za inostrane poslove i Grupe srpsko-finskog prijateljstva i dodala da je u finskom parlamentu pokrenuto formiranje Grupe prijateljstva sa Srbijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.