Izvor: Danas, 11.Dec.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska kompanija PKC preuzela novu halu

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavnicima finske kompanije PKC predao je juče ključeve proizvodne hale od 20.000 kvadrata u industrijskoj zoni u Smederevu, u kojoj će se proizvoditi kablovi za auto-industriju.

Izgradnju hale, koja je koštala 682 miliona dinara, finansirao je Grad Smederevo, a PKC je objekat uzela u zakup na deset godina. Vučić je zahvalio graditeljima hale i naglasio da je presrećan što je hala, čija je gradnja počela u septembru ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << godine, uređena pre planiranog roka. On je istakao da sada može „mirno da ode kod finskog premijera“ jer je preuzimanje hale dokaz da „Finska drži reč i da može s njom da se posluje“.

Memorandum o razumevanju između predstavnika kompanije PKC i gradske uprave Smedereva potpisan je pre 14 meseci, a ugovor o zakupu hale na deset godina predstavnici finske kompanije potpisali su u martu ove godine.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović tada je izjavila da će se ulaganje u izgradnju hale isplatiti kroz visinu zakupa. Halu je gradio konzorcijum dva smederevska privatna preduzeća sa više od 40 podizvođača, a bilo je uposleno oko 500 radnika.

PKC je početkom marta 2014. u iznajmljenoj hali u Smederevu počela proizvodnju kablova za auto-industriju. Posao u toj kompaniji, posle obuke u Poljskoj, dobilo je 370 radnika, a najavljeno je da će do kraja 2016. biti zaposleno oko 1.500 radnika, uz investiciju od oko osam miliona evra.

Povodom dodele 7,5 miliona evra subvencija toj kompaniji za pokretanje investicije u Smederevu, Transparentnost Srbija je juče objavila da nisu dosledno poštovana pravila. Prema analizi Transparentnosti, sporno je to što je prilikom obračunavanja iznosa subvencije PKC tretiran kao preduzeće srednje veličine (50 do 250 zaposlenih), po čemu ima pravo na subvenciju do 60 odsto, umesto kao veliko preduzeće koje ima pravo na subvenciju do 50, pošto namerava da zaposli 1.500 ljudi. Navodi se i da je kao kriterijum za izračunavanje subvencije korišćen procenjeni trošak zarada za novootvorena radna mesta povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu, uz pozivanje na ugovornu obavezu investitora da zaposli 1.500 radnika počev od 2014. godine.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.