Finansijski sporazumi na dnevnom redu

Izvor: RTS, 15.Dec.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijski sporazumi na dnevnom redu

Poslanici Skupštine Srbije prekinuli rad zbog smrti poslanika Nandora Maracija. Parlament će sutra nastaviti zasedanje objedinjenom raspravom o pet međunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović prekinula je sednicu zbog smrti poslanika Nandora Maracija. Dejanović je novinarima u Skupštini rekla da će sutra u Domu Narodne skupštine biti održan komemorativni skup.

Slavica Đukić-Dejanović uputila je , u ime poslanika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saučešće porodici preminulog poslanika Nandora Maracija i predsedniku Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću, čiji je član bio Maraci.

"Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije su sa tugom i žalošću primili vest o iznenadnoj smrti svog kolege. Po svom optimizmu, vedrini i zalaganju za interese građana Srbije, Nandor Maraci bio je omiljen među kolegama, prijateljima, kao i među sugrađanima svoje Kanjiže", navela je Đukić-Dejanović u saučešću.

Skupština će sutra nastaviti rad nakon što se predstavnici parlamenta i najbliža rodbina dogovore o komemorativnom skupu.

Parlament je danas počeo rad postavljanjem pitanja i traženjem obaveštenja.

Danas je trebalo da se vodi rasprava o pet finansijskih sporazuma i ugovora. Nakon razmatranja tih sporazuma planirana je i rasprava o amandmanima na predloženi budžet za 2010. godinu. Na taj vladin predlog podneto je oko 240 amandmana.

Na dnevnom redu su sporazumi Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, i Sporazum Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj o zajmu.

Poslanici će razmatrati i finansijske ugovore Srbije i Evropske investicione banke o izgradnji infrastrukture.

Skupština je u ponedeljak završila objedinjenu načelnu raspravu o pratećim budžetskim zakonima i počela načelnu raspravu o predlozima potvrđivanja sporazuma sa međunarodnim bankama.

Poslanici su najviše pažnje posvetili raspravi o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ministarska finansija Diana Dragutinović je najavila tokom jučerašnjeg zasedanja da će Vlada do marta 2010. godine pripremiti reformski zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, i ukazala da je zamrzavanje plata i penzija u 2010. godini kratkoročna mera.

 Većina opozicionih stranaka kritikovala je Vladu Srbije zbog novog zaduživanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.