Finansijska disciplina prioritet novog ministra

Izvor: Politika, 15.Avg.2013, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijska disciplina prioritet novog ministra

Program Lazara Krstića potpuno je usklađen sa programom SNS, kaže koordinator Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović

Program budućeg ministra finansija Lazara Krstića predviđa uvođenje finansijske discipline, uravnoteženje javnih finansija, radikalni raskid sa postojećom ekonomskom politikom prekomernog zaduživanja i zanemarivanja izvoznih industrijskih sektora, izjavio je koordinator Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović. „Iz programa Lazara Krstića prezentovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaista samo u konturama, vidi se da je potpuno kompatibilan sa programom SNS”, rekao je Dželetović Tanjugu, i naglasio da će Krstić detaljniji program predstaviti narednih dana.

Dželetović je kazao da taj program predviđa najpre uravnoteženje javnih finansija, odnosno uravnoteženje rashodne i prihodne strane budžeta, i da će to zaista biti težak posao.

Ali tu su njegova mladost i energija uz sve one stručnjake koji će mu stajati na raspolaganju, kao i jasna i nedvosmislena politička volja najjače stranke u Srbiji koja će stajati iza realizacije takvog programa, istakao je Dželetović.

Krstićev program predviđa sprovođenje nedavno usvojenih vladinih ekonomskih mera, koje podrazumevaju reformu javne uprave, bolju poresku disciplinu, privlačenje stranih investicija, oslobađanje privrede velikih nameta..., naveo je Dželetović.

Program predviđa i reformu zdravstvenog i penzionog sistema, reorganizaciju Poreske uprave i bolju naplatu poreza, legalizaciju sive ekonomije, ozbiljno preispitivanje politike subvencija i rada budžetskih institucija koje se bave privrednim razvojem, na primer Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Fonda za razvoj i svega što može da bude lokomotiva privrednog razvoja Srbije.

Prema rečima Dželetovića, uprošćavanje komplikovanih administrativnih procedura, uvođenje Kancelarije za brze odgovore, borba protiv korupcije, brže izdavanje građevinskih dozvola... sve će to biti deo programa Lazara Krstića.

Važan deo Krstićevog programa biće usmeren na povećanje izvoza, nasuprot uvozničkom lobiju, dodao je Dželetović.

Ne treba očekivati od Krstića magična rešenja. Oko ključnih tačaka ekonomskog programa koji sledi Srbiji, dogovorićemo se vrlo lako, jer tu postoji konsenzus vladajućih i opozicionih stranaka, dodao je Dželetović.

----------------------------------------------

Krstić: Nova vizija Srbije

Predlog rada Ministarstva finansija neće biti samo plan mera, već vizija kako bi Srbija trebalo da izgleda za pet godina, rekao je Lazar Krstić, koji je prihvatio funkciju ministra finansija Srbije nakon razgovora sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem. „Ne radi se tu samo o planu mera, radi se o viziji. Razgovaramo o tome kako bi Srbija mogla da izgleda za pet godina. Šta može da se učini i gde mi možemo da budemo. Onda ćemo time proveriti ove mere o kojima govorimo”, rekao je Krstić za RTS i najavio da će mere biti usaglašene naredne nedelje.

Krstić veruje da će imati političku podršku za svoj rad i kaže da je to neophodan uslov na kojem je insistirao i tokom razgovora sa Vučićem, u kojima je, dodaoje, prepoznao ozbiljnost i želju da se promeni „negativna spirala” kojom je Srbija išla prethodnih godina.

----------------------------------------------

Udovički: Ministri treba da slušaju stručnjake

Dobro je što se dovodi diplomac Jejla Lazar Krstić da bude novi ministar finansija Srbije, ali bi još bolje bilo da nosioci najodgovornijih funkcija u vladi imaju ekspertske timove koji će im pomoći da svoj posao obavljaju kvalitetno, izjavila je bivša guvernerka i ministarka energetike Kori Udovički. „U Srbiji bi ministri trebalo da nauče da slušaju i angažuju stručnjake i tada lideri (politički) ne bi morali da angažuju eksperte za ministarske funkcije”, kaže Udovički za Tanjug.

Suština je, dakle, da za te i druge važne poslove u vladi angažujete eksperte, a to je ono što kod nas, u Srbiji, nedostaje – mišljenja je Udovički koja je, pre i posle funkcija u NBS i Vladi Srbije, radila i u vodećim međunarodnim finansijskim organizacijama, uključujući MMF i Svetsku banku.

Ukoliko bi i u Srbiji ministri angažovali stručnjake i slušali njihove savete, tada bi zaista mogli da podignu kvalitet rada državne administracije na znatno veći nivo od sadašnjeg”, zaključila je Udovički.

----------------------------------------------

Cvetković: Obnova aranžmana sa MMF

Novi ministar finansija suočiće se sa ozbiljnim izazovima, a jedan od najvažnijih zadataka je da sa svojom ekipom obnovi aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je to spas za našu zemlju od finansijskog sunovrata, kaže bivši premijer Mirko Cvetković. „Treba razgovarati sa MMF-om, dogovoriti reforme i nakon toga to sprovoditi”, izjavio je Cvetković Tanjugu, komentarišući vest da će novi ministar finansija u Vladi Srbije biti diplomac američkog Univerziteta Jel, Lazar Krstić.

Cvetković smatra da će realizacija reformi, koje bi u Srbiji trebalo sprovesti uz pomoć MMF-a, biti teška i da će mnogi biti protiv takve ekonomske politike, ali sve što bi bilo suprotno od takvog usmerenja bilo bi jako loše.

----------------------------------------------

Deficit republičkog budžeta 100,7 milijarde dinara

Deficit državnog budžeta Srbije na kraju jula iznosio je 100,73 milijarde dinara, što je za oko 2,80 milijardi više nego na kraju juna, objavilo je Ministarstvo finansija.

Za sedam meseci ove godine ukupni prihodi republičkog budžeta su bili 463,56 milijardi, a rashodi 564,29 milijardi dinara.

Rebalansom budžeta za 2013. godinu predviđeni su ukupni prihodi od 873,4 milijarde a rashodi od 1.051,7 milijardi, kako bi deficit iznosio 178,3 milijarde dinara ili 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prihodi republičkog budžeta u julu iznosili su 80,43 milijarde, a rashodi 83,23 milijarde dinara.

Najveći rast prihoda bio je po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) jer je naplaćeno 40,77 milijardi, što je oko 14 milijardi dinara više nego u junu.

Prihod od akciza u julu iznosio je 20,70 milijardi i za oko tri milijarde je manji nego prethodnog meseca.

objavljeno: 15.08.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.