Finalizacija pregovora Srbije i Rusije o NIS-u

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finalizacija pregovora Srbije i Rusije o NIS-u

Pregovori o detaljima sva tri dela energetskog sporazuma između Srbije i Rusije završeni su danas, saznaje RTS. Konačna verzija ugovora trebalo bi da bude potpisana 24. decembra u Moskvi, u prisustvu najviših zvaničnika obe zemlje.

Kako RTS saznaje, pregovarački timovi usvojili su konačnu verziju kupoprodajnog ugovora za NIS i protokola za skladište Banatski dvor i gasovod Južni tok, a ostaje samo da ih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i formalno potvrdi Vlada.

Dokumenta koja su usaglašena sa ruskim timom od velikog su značaja za zemlju, jer obezbeđuju energetsku sigurnost i lidersku poziciju u naftno-gasnom sektoru u regionu jugoistočne Evrope. 

U srpskom timu tvrde da su sva sporna pitanja rešena i da je izvučen maksimum. Ono što je najvažnije, monopol koji NIS ima biće ukinut kada je i predviđeno, do kraja 2010. godine.

Obezbeđena su i ulaganja u ekologiju, a u potpunosti je prihvaćen socijalni program.

Radnici dobijaju 750 evra po godini staža i nema otpuštanja do 2012. godine. Ako se prekrše bilo koje tri stavke iz programa, raskida se ceo ugovor.  

Dušan Mrakić, državni sekretar Ministarstva energetike Srbije rekao je da su dokumenti parafirani sa obe strane, kao i da će na kraju zakonske procedure koja je u toku Vlada Srbije dati saglasnost na potpisana dokumenta.

"Dokumenta će u Moskvi potpisati predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dimitrij Medvedev", rekao je Mrakić.

Član srpskog pregovaračkog tima za realizaciju energetskog sporazuma sa Rusijom Dušan Bajatović potvrdio je da su pregovori o prodaji NIS-a završeni.

Član pregovaračkog tima Borko Stefanović rekao je da će u Moskvi biti potpisana dva sporazuma koja regulišu pitanja Južnog toka i gasnog skladišta Banatski dvor.

"Ono što je najvažnije jeste da će biti potpisan krovni politički sporazum između predsednika Srbije Borisa Tadića i ruskog predednika Medvedeva. Taj će sporazum da garantuje sve ostale koji će biti potpisani tog dana", rekao je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.