Fimi-medija, HDZ traži oslobađajuću presudu

Izvor: RTS, 03.Mar.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fimi-medija, HDZ traži oslobađajuću presudu

U slučaju Fimi-medija na suđenju Ivi Sanaderu, odbrana HDZ-a traži oslobađajuću presudu za tu partiju, jer, kako tvrdi, Sanader u izvlačenju novca iz javnih preduzeća nije delovao kao lider te partije, već kao predsednik Vlade Hrvatske.

Odbrana Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zatražila je od suda u Zagrebu oslobađajuću presudu za nekada vladajuću stranku, prvu političku partiju u Hrvatskoj koja se tereti za korupciju.

Advokat Davorin Budin rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u završnoj reči da nije dokazana krivica HDZ-u u slučaju Fimi-medija, odnosno da je ta stranka izvukla oko 30 miliona kuna (četiri miliona evra) iz državnih preduzeća i institucija i na taj način punila stranački "crni fond".

On je utvrdio da bivši šef HDZ-a Ivo Sanader, prvooptuženi u tom slučaju, nije nastupao kao čelnik stranke, već kao predsednik Vlade, kada je navodno od direktora javnih preduzeća tražio da sarađuju s marketinškom agencijom Fimi-medija, preko koje je, kako tvrdi Tužilaštvo, izvlačen novac.

Narednih dana odbrane optuženih iznosiće završne reči, pošto je to učinilo Tužilaštvo krajem prošle sedmice.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala zatražila je maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina i oduzimanje 23,7 miliona kuna za bivšeg premijera Hrvatske Iva Sanadera u slučaju Fimi-medija.

Tužilaštvo je u završnoj reči utvrdilo da je dokazano da je bivši premijer i šef HDZ-a organizovao kriminalno udruženje za izvlačenje novca iz državnih instiucija i preduzeća.

Za razliku od Sanadera, koji od početka negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona, Tužilaštvo je za optužene koji su priznali krivicu i utvrdili da su sve radili po nalogu bivšeg šefa predložilo znatno niže kazne. Od HDZ-a traže oduzimanje nezakonito stečenih više od 30 miliona kuna.

U najvećem korupcionaškom slučaju u hrva tskoj politici Fimi-medija, Tužilaštvo tereti Sanadera i HDZ da su, zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba, izvukli oko 10 miliona evra preko marketinške agencije Fimi-medija.

Deo novca završio je u "crnom fondu" HDZ-a, a deo kod Sanadera.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sanaderovi advokati tvrde da njegova krivica na sudu nije dokazana

Izvor: Blic, 04.Mar.2014, 13:08

Odbrana bivšeg premijera i šefa Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera odbacila je danas u završnoj reči pred Županijskim sudom u Zagrebu optužbe za korupciju protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara...Advokat Čedo Prodanović utvrdio je da tokom sudskog postupka u slučaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.