Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2011, 05:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Srbiji, polako, ističe vreme

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je, uoči predstojeće posete Beogradu 19. maja, da je "Srbija napravila veliki napredak” ka dobijanju statusa kandidata za članstvo u Uniji, ali i da "partneri u Srbiji znaju šta je domaći zadatak i znaju da treba da ubrzaju sa radom”.

"Glavni cilj posete je da ohrabrimo srpske vlasti da iskoriste te, zaista poslednje nedelje i mesece i da se pozabave preostalim pitanjima na kojima smo insistirali u našem poslednjem izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << o napretku. Vidim da je Srbija postigla veliki napredak", rekao je File.

Upitan da objasni značaj ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca za pozitivnu odluku o zahtevu za kandidatski status, File je ponovio da je Bramercova ocena od naročite važnosti. Na direktno pitanje da li to znači da Bramercov izveštaj mora da bude pozitivan, File je odgovorio -" Da".

"Da li vidim napredak? Da. Da li je taj napredak dovoljan - ostaje da se vidi. Ne znam, mnoge stvari su još u toku. Plan postoji, njega je usvojila vaša vlada u decembru, prošle godine".

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, File je rekao da se Komisija i članice slažu da su ti razgovori značajan element regionalne saradnje.

"Delimo stav da ti razgovori ne mogu da se vode prosto da bi se razgovaralo već da moraju da imaju neki rezultat. Ali ne da bi zadovoljili neke zemlje ili nekoga u Komisiji već da bi, na konkretan način, učinili nešto za svakodnevni život ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji”, objasnio je File.

Kada je reč o "belom šengenu” i njegovoj eventualnoj suspenziji, File je rekao da je svestan važnosti tog pitanja i da ne želi da spekuliše.

"Ne bih želeo da spekulišem šta će se događati ali važno je da svi u Srbiji preduzmu sve potrebne korake i otklone potrebu da članice Unije razmišljaju o preduzimanju nekih restriktivnih mera”, zaključio je evropski komesar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.