File: Izveštaj čeka ishod dijaloga

Izvor: B92, 16.Apr.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Izveštaj čeka ishod dijaloga

Brisel -- Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio u Strazburu da Evropska komisija danas nije usvojila izveštaje o Srbiji i Kosovu, jer se čeka ishod dijaloga.

File je napomenuo da se danas o izveštajima o napretku Srbije i Kosova "samo razgovaralo".

Usvojen je jedino dokument o Makedoniji, saopštio je File. On je pozvao lidere Kosova i Srbije da iskoriste ovu istorijsku šansu, jer je to u interesu svih građana, Srbije i Kosova.

Danas je najavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će premijer Srbije Ivica Dačić sutra u Briselu da se sastane s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, što predstavlja novu rundu pregovora Beograda i Prištine. Visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton najverovatnije će prisustvovati tom sastanku, rekao je isti izvor.

Kako je ranije najavljeno u Briselu, evropski komesar Štefan File je trebalo članovima kolegijuma Evropske komisije po podne da predstavi izveštaj o unutrašnjim reformama, regionalnoj saradnji i naporima na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji u poslednjih šest meseci.

U izveštaju će bit i kratak pregled toka dijaloga Beograda i Prištine, koji je ranije ovog meseca okončan bez dogovora o stepenu autonomije za Srbe na severu Kosova.

U sredu je trebalo da poslanici Evropskog parlamenta diskutuju o predlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Kacinov predlog rezolucije, u kome se Evropski savet poziva da Srbiji da datum početka pregovora o pridruživanju EU "čim se za to steknu uslovi", već je usvojen u spoljnopolitičkom komitetu EP i očekuje se da bude izglasan bez značajnijih izmena.

Oba izveštaja su uvertira za 22. april, kada će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU o dosadašnjem toku dijaloga, koji treba da odluče da li je Srbija ispunila uslove za datum.

Eštonova, koja je na mini balkanskoj turneji, rekla je u Podgorici da Brisel, bez obzira na trenutne izazove, vidi države Zapadnog Balkana kao deo Evropske unije u budućnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.