Fijat sklapa ugovore sa radnicima Zastave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010, 03:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat" sklapa ugovore sa radnicima "Zastave"

KRAGUJEVAC - Kompanija Fijat automobili Srbija (FAS) počeće od danas da sklapa prve ugovore o radu sa radnicima koje preuzima iz kragujevačke fabrike "Zastava automobili".

U sindikatu "Zastava automobili" agenciji Beta je rečeno da je danas u fabrici "Fijat automobili Srbija" neradan dan zbog prijema radnika u novu kompaniju.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović je rekao da bi mešovita kompanija "Fijata" i Vlade Srbije u prvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fazi trebalo da sklopi ugovore o radu sa 1.000 Zastavinih radnika.

On je dodao da će sa još oko 150 radnika fabrike "Zastava automobili" biti zaključeni ugovori o delu i oni će obavljati uslužne poslove za FAS.

Među radnicima Zastavine fabrike automobila koji prelaze u FAS je i oko 30 osoba koje je "Fijat" odabrao za menadžere kompanije u Kragujevcu.

Ugovori na neodređeno vreme

Mihajlović je dodao da uoči potpisivanja ugovora o radu sa FAS-om nema zvaničnog spiska sa imenima 1.000 radnika koji prelaze u italijansku kompaniju.

"Radnicu će zaključivati ugovore o radu sa FAS-om na neodređeno vreme, s tim što je predviđen probni rad u trajanju od dva meseca za proizvodne radnike i tri meseca za neproizvodne radnike", rekao je Mihajlović.

On je objasnio da je probni period uveden da bi se zaštitili radnici koji ne budu mogli da ispune "Fijatove" uslove ili ne budu hteli da rade u FAS-u.

Oni imaju mogućnost da se da se vrate u Zastavinu fabriku automobila na neko drugo radno mesto ili da koriste socijalni program.

"Ugovori o radu su tipski, a Pravilnik o radu je usklađen sa našim Zakonom o radu, pa ne očekujemo da bi u tom smislu nešto moglo da bude problematično", rekao je Mihajlović.

Predviđeno je osmočasovno radno vreme, odnosno 40 časova nedeljno i pet radnih dana.

"Prema saznanju sindikata, zarade će se isplaćivati prema četiri platna razreda, po dva za 'plave' (radnike u proizvodnji) i 'bele kragne' (zaposleni u administraciji)", rekao je Mihajlović.

On je naveo da plate "Fijatovih" radnika ne bi trebalo da budu niže od sadašnjih. Prosečna plata je od 27.000 do 28.000 dinara.

U fabrici samo radnici FAS-a

U sindikatu "Zastava automobili" navode da je "Fijat" doneo odluku da će od danas u fabriku u Kragujevcu moći da uđu samo radnici koji prelaze u FAS.

"Zeleno svetlo za ulaz imaće, takođe, 300 radnika koji su već angažovani na poslovima dislokacije opreme, kao i 150 radnika kragujevačake 'Zastave' koji rade na poslovima ispunjavanja obaveza iz prethodnog perioda prema dobavljačima kooperantima", navode u sindikatu.

Grupa od 450 radnika koji obavljaju takve poslove mesečno će se rotirati sa drugom grupom od 450 radnika, što znači da će biti radno angažovano oko 900 ljudi.

Prema rečima Mihajlovića, 100 invalida iz fabrike "Zastava automobili" preći će u zaštitnu radionicu "Zastava inpro", dok se 150 radnika prijavilo za socijalni program.

"To znači da će oko 300 radnika od ukupno 2.600 biti na čekanju za posao, neće dolaziti u fabriku i primaće platu umanjenu za troškove prevoza", rekao je Mihajlović.

On je dodao da bi do početka 2011. godine trebalo da bude uposleno još oko 900 radnika na poslovima kompletiranja nove opreme u Preseraju, kao i u firmi "Manjeti Mareli" koja će biti smeštena na prostoru mehaničke obrade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.