Federacija nudi Brčkom skuplju struju

Izvor: Blic, 29.Dec.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federacija nudi Brčkom skuplju struju

Banjaluka - “Elektroprivreda BiH” spremna je da od 1. januara Distriktu Brčko isporučuje celokupnu količinu struje ako zbog problema na relaciji RS – OHR svoj deo ne isporuči “Elektroprivreda RS”, kaže izvršni direktor za snabdevanje i trgovinu EP BiH Amir Aganović.

On kaže da je ova javnom preduzeću „Komunalno" u Brčkom već upućenaa ponuda za isporuku struje, u skladu sa nametnutim odlukama OHR od septembra po kojima entitetske elektroprivrede u 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Distriktu moraju da isporučuju struju u odnosu pola - pola. Za početak, kaže on, nudi se 50 osto potrebne struje, ali postoje kapaciteti da se Distriktu isporuče kompletne količine struje. On, međutim, priznaje da bi za Distrikt mogao da bude problem cena struje koja im se nudi – 9,5 pfeniga za kilovat-čas, koliko plaćaju i kupci u FBiH.

Aganović je uveren da tarifu, odnosno cenu struje koju treba da plaćaju krajnji potrošači u Brčkom, treba da odredi Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK), u skladu sa izmenama entitetskih zakona o električnoj energiji, koje je nametnuo OHR, a RS odbacila.

Međutim, predsedavajući DERK Vladimir Dokić kaže da ova komisija nije pokrenula tarifni postupak za Brčko "niti će ga pokrenuti”, što traži supervizor za Brčko Rafi Gregorijan. On naglašava da druga dva člana Komisije - Mirsad Salkić i Nikola Pejić – imaju suprotno mišljenje, ali da je u DERK odluku nemoguće doneti preglasavanjem. Dokić se pravda da je „dužan da poštuje stav RS koja je odbacila nametnute odluke".

Dokić objašnjava da snabdevanje strujom nema veze sa regulacijom. On kaže da JP „Komunalno" može slobodno da se pogađa o isporuci struje sa entitetskim elektroprivredama, a da nadležna regulatorna agencija samo određuje cenu za krajnjeg korisnika. To može biti Komisija za energetiku RS ili federalna komisija – FERK, „u zavisnosti za koga se Distrikt odluči".

Brčansko „Komunalno" još nije donelo odluku, a direktor Amir Nuković nedostupan je za izjavu. Međutim, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove ERS Blagoj Šupić kaže da će danas u Brčkom biti održan sastanak predstavnika „Komunalnog" i entitetskih elektroprivreda posle koga bi mnogo toga trebalo da bude jasnije. On kaže da će ERS ponuditi stav „sve ili ništa", odnosno da, kao i do sada, daje celokupnu struju za Distrikt, što je i predviđeno energetskim bilansom u 2010. Ovakav stav je, dodaje, jedini moguć, s obzirom da je RS odbacila nametnute odluke OHR. On tvrdi da bi Brčko, ako prihvati ponudu EP BiH, bilo u gubitku „jer su njihove cene struje oko 50 osto više od onih koje nudi ERS".

Šupić otkriva da je „Komunalno" nedavno čak bilo raspisalo tender kako bi sa ERS produžio ugovor o isporuci sruje, ali da je tender poništen kada je stigla ponuda EP BiH.

Hronologija problema

Problem sa isporukom struje Brčkom u 2010. aktuelizovan je nakon što je gradonačelnik Distrikta Dragan Pajić „EuroBlicu" rekao da mu je Rafi Gregorijan zabranio da potpiše ugovor o isporuci struje samo sa ERS, što je do sada bio slučaj. OHR traži da se poštuje njihova nametnuta odluka po kojoj su entitetske elektroprivrede dužne da distribuišu struju u jednakom omeru. Dan kasnije, Gregorijan je rekao da samo Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) može biti regulator za Brčko. Resorni ministar RS Slobodan Puhalac ovakav zahtev je ocenio kao „još jedan pokušaj da se kroz energetski sektor ostvaruju političke namere".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.