Falsifikator reklamirao biznis

Izvor: RTS, 26.Mar.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikator reklamirao biznis

Vođa grupe koja je trgovala hrvatskim pasošima, reklamirao se i na "Jutjubu". Osumnjičenima određen pritvor, a jedna od osumnjičenih pristala da sarađuje sa tužilaštvom.

Trgovci hrvatskim pasošima ostaju u pritvoru. Jedan od vođa kriminalne grupe koja je prodavala pasoše srpskim mafijašima, svoj "biznis" je reklamirao i na "Jutjubu", piše zagrebački Jutarnji list.

Na snimku se vidi Zvonko Šendulović, čiji je identitet potvrdio MUP Hrvatske. Uhapšeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su još i osječki policajci Bruno Margaretić i Zoran Rudnički, kao i službenik hrvatskog konzulata u Tuzli Marijan Dominković.

Njima je sudija Županijskogog suda Jadranka Mandušić, odredila jednomesečni pritvor u istražnom zatvoru, ali istovremeno odredila da svi uz novčanu garanciju mogu izaći na slobodu - vođa Šendulović za milion kuna (oko 14.000 evra), a ostali za 750 hiljada kuna (oko 10.000 evra).

Ova odluka nije pravosnažna, jer policija i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Pritvor je određen i srpskom državljaninu Darku Gojiću, koji je u bekstvu, pa je za njim raspisana poternica. Službenica konzulata u tuzli Marinka Tupaj, je nakon ispitivanja u tužilaštvu puštena da se brani sa slobode.

Kako Jutarnji list nezvanično saznaje, osumnjičena je odmah pristala na saradnju sa istražnim organima i priznala je svoju ulogu u lancu falsifikovanja hrvatskih pasoša. Istražiteljima je navodno ispričala sve detalje svoje saradnje s Dominkovićem i Šendulovićem.

Vođa kriminalne grupe Zvonko Šendulović je od dvojica policijaca iz Osijeka dobijao informacije o građanima koji nisu vadili putne isprave, a imaju hrvatsko državljanstvo i uglavnom se radilo o srpskim izbeglicama.

Darko Gojić je za njih vadio originalne izvode iz matične knjige rođenih i državljanstva. S tim originalnim dokumentima i falsifikovanim potpisima ljudi, Gojić ih je najčešće prijavljivao da žive u BiH i odjavljivao iz Hrvatske.

Šendulović je od zainteresovanih pripadnika kriminalnih organizacija u startu uzimao 50 odsto dogovorene cene, koja je se kretala od 10.000 do 50.000 evra po dokumentu, zavisno od hitnosti izdavanja i drugih okolnosti.

S fotografijama kriminalaca i izvađenim državljanstvima prvo bi izrađivali krivotvorene lične karte, a potom bi predali "kompletne papire" za izradu pasoša.

Kako ništa ne bi krenula "po zlu" u Zagrebu se brinula Radojka Cvetković, a u BiH Marijan Dominković i Marinka Tupaja koji su bili zaduženi za izdavanje pasoša u kozularnim ispostavama u Orašju i Usori.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovako se prodaju hrvatski pasoši (VIDEO)

Izvor: S media, 26.Mar.2012

Organizator grupe je 58-godišnji Zvonko Šendulović koji ostaje u pritvoru zajedno sa policajcima Brunom Margaretićem, Zoranom Rudničkim i službenikom konzulata u Tuzli Marijanom Dominikovićem, piše list. Kako se navodi, još 8. decembra prošle godine na "Jutjubu" objavljeni su snimci Zvonka...

Nastavak na S media...

Falsifikatori pasoša usluge nudili na Jutjubu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2012

ZAGREB -..Grupa čiji su pripadnici u zatvoru od petka, a koja je izdavala lažne hrvatske pasoše pripadnicima srpskog i crnogorskog kriminalnog miljea, svoje je usluge nudila preko "Jutjuba", piše "Jutarnji list"...Organizator grupe je 58-godišnji Zvonko Šendulović koji ostaje u pritvoru zajedno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.