Izvor: Blic, 09.Dec.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faktor plus: Vučić bi pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora

Ukoliko bi u nedelju bili održani predsednički izbori, već u prvom krugu pobedio bi lider SNS-a Aleksandar Vučić, sa 52 odsto glasova, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus, koje je rađeno na uzorku od 1.180 ispitanika.

Rezultati ankete pokazuju da bi drugoplasirani na predsedničkim izborima bio predsednik SRS-a Vojislav Šešelj, koji bi osvojio 14 odsto glasova, dok bi bivši šef diplomatije Vuk Jeremić bio treći i za njega bi se opredelilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 12 odsto birača u Srbiji.

Svi ostali kandidati bi dobili ispod 10 odsto glasova. Za Dragana Šutanovca, predsednik DS-a, glasalo bi sedam odsto građana, za Sašu Jankovića šest odsto, dok bi Boško Obradović osvojio pet odsto glasova.

Rezultati bi bili značajno drugačiji, ukoliko bi na izborima kao kandidat SNS učestvovao aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U tom slučaju, on bi osvojio 32 odsto glasova, a sa njim bi se u drugi krug plasirao Vuk Jeremić, koji bi dobio podršku 19 odsto birača.

Treći bi bio Vojislav Šešelj, za kojeg bi glasalo 17 odsto građana, a četvrti Dragan Šutanovac sa osam odsto osvojenih glasova. Za Sašu Jankovića i Boška Obradovića glasalo bi sedam odsto birača.

Ako bi izbori bili održani u nedelju, na njih bi sigurno izašlo 49 odsto građana, dok je 23 odsto ispitanika odgovorilo da ne zna da li će izaći na birališta.

Na pitanje da li bi trebalo održati vanredne parlamentarne izbore zajedno sa predsedničkim, njih 43 odsto je odgovorilo sa "ne", a svega 22 odsto podržalo bi takvu odluku.

Kada je u pitanju rejting stranaka, i dalje su najpopularniji naprednjaci, koje podržava 51,4 odsto građana, a osim SNS-a, još samo su socijalisti iznad 10 odsto. Za njih bi se opredelilo 10,4 odsto birača.

Najpopularnija opoziciona stranka je SRS, koju podržava 8,9 odsto ispitanika, a zatim slede DJB sa sedam odsto i DS sa podrškom od šest odsto birača.

Ispod granice od pet odsto su Dveri, za koje bi glasalo 3,4 odsto građana i PUPS od 3,2 odsto. Zanimljivo je da se DSS ne pominje u istraživanju.

(Nataša Latković)
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.