Fabrici: Podržavamo reformski proces u Srbiji

Izvor: B92, 14.Sep.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: Podržavamo reformski proces u Srbiji

Beograd -- Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU podržava reformski proces u Srbiji u oblasti pravosuđa.

On je ocenio da je jako bitno što se počelo sa izmenom Ustava, jer je vladavina prava jedan od temelja EU.

Upitan za napredak Srbije u oblasti Poglavlja 23 (pravosuđa) Fabrici je podsetio da je poslednji izveštaj Evrospke komisije o napretku Srbije izašao u martu ove godine, a da će u sledećem biti data nova ocena u skladu sa svim onim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su uradili Vlada Srbije i Ministarstvo pravde u međuvremenu.

“Podržavamo rad i smatramo da je bitno krenuti od izmene Ustava. U junu je VK objavila svoj izveštaj, a Ministarstvo pravde je naporno radilo da amandmane uskladi sa njim”, naveo je Fabrici.

Prema njegovim rečima, EU smatra da je veoma bitno da Srbija ima odgovarajuće zakonodavstvo kada je u pitanju vladavina prava.

“To je proces koji mora da se nastavi i ne samo da postoje zakoni, već i da se oni implementiraju. Pomno pratimo sve u vezi sa tim i u sledećem izveštaju EK će biti data naša detaljna procena”, naglasio je.

To je, kako je naveo, kompleksan zadatak, jer u Srbiji postoji više od 60 institucija koje su na neki način uključene u ispunjavanje obaveza za poglavlje 23.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi projekat EU za srpsko pravosuđe od dva miliona evra

Izvor: RTS, 14.Sep.2018

Delegacija Evropske unije predstavila je u hotelu Metropol novi projekat za podršku reformama pravosuđa u Srbiji pod nazivom "EU uz pravu - podrška za Poglavlje 23, koji je vredan dva miliona evra i predviđeno je da traje dve godine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.