(FOTO) VELIKI PODUHVAT LEKARA U FOČI: Spasili mladiću amputiranu šaku

Izvor: Kurir, 21.Sep.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) VELIKI PODUHVAT LEKARA U FOČI: Spasili mladiću amputiranu šaku

Nesrećni mladić se povredio kada mu je, tokom rada na mašini, nakon trenutka nepažnje cirkular potpuno odsekao pola šake sa prstima

FOČA - Transplantacioni tim lekara Univerzitetske bolnice u Foči, predvođen docentom prof. dr Dražanom Erićem, po prvi put je uspešno izvršio složenu operaciju transplantacije šake 23-godišnjem Aleksandru Radoviću iz Rogatice.

Nesrećni mladić se povredio 8. septembra ove godine kada mu je, tokom rada na mašini, nakon trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nepažnje cirkular potpuno odsekao pola šake sa prstima.

Lekari su na vreme uspeli da sašiju krvne sudove, rekonstruišu koštane i mekotkivne strukture i tako spasu ruku mladiću. Operacija je trajala nekoliko sati, a dr Erić kaže da je ovako složen zahvat po prvi put izveden u Republici Srpskoj.

„Pacijent je zadobio amputacionu povredu leve šake, a naš transplantacioni tim u optimalnom vremenu je uspeo da sašije krvne sudove koji su manji od 1 milimetra i ponovo uspostavi cirkulaciju u prstima, ali i rekonstruiše sve koštane i mekotkivne strukture. Operacija je urađena pre skoro dve nedelje, pacijent se dobro oseća, prsti i šaka imaju normalnu cirkulaciju i mladić neće ostati invalid. Ovo je veliki poduhvat za našu ustanovu i celu Republiku Srpsku, jer smo pokazali da se ovako složeni mikrohirurški zahvati mogu raditi i kod nas", ponosan je dr Erić.

Povređeni Aleksandar Radović oseća se dobro i uskoro bi trebalo da napusti fočansku bolnicu. „Zahvalio bih se dr Eriću i svim lekarima. Mislim da tek sada znam šta je život i koliko ga treba ceniti. Bio je dovoljan trenutak nepažnje da mi cirkular odseče ruku, a potom je usledio dramatičan put do Foče. Bolovi su bili neizdrživi, bio sam slomljen, ali mi je beba koja uskoro treba da se rodi dala snagu da izdržim. Bio sam u šoku i polusvesnom stanju, a nakon operacije vratio mi se osmjeh na lice“, iskren je Radović.

(Saransak)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.