FK Leotar obilježio 9 decenija postojanja

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2015, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FK Leotar obilježio 9 decenija postojanja

TREBINJE - Svečanom akademijom, na kojoj su se ljubitelji fudbala podsjetili na sve uspone i padove trebinjskog fudbala, u pozorišnoj dvorani Doma kulture u Trebinju proslavljeno je 90 godina od osnivanja Fudbalskog kluba Leotar.

Milan Tomanović, potpredsjednik kluba, ovom prilikom istakao je da se, i pored materijalnih poteškoća u kojima se klub nalazi, nada da će za deset godina Leotar slaviti vijek postojanja u mnogo boljim uslovima.

"Borimo se i idemo u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pravcu da za klub nađemo investitore, pa kao novitet mogu istaći da smo u pregovorima sa njemačkim investicionim fondom koji je spreman da preuzme dugovanja kluba i napravi moderan sportski kompleks, fubalsku akademiju, sportske terene i da živi od fudbala i sportskog turizma", kazao je Tomanović.

On je pojasnio da su trenutna dugovanja Leotara oko milion KM po sudskim presudama, na šta idu i kamate od 18 odsto, što je uništilo i strategiju o reprogramu, a u slučaju da se plati dug, nestala bi i hipoteka na stadionu, koja klub dodatno opterećuje. Zbog ovako teške finansijske situacije i igračima su, kaže, date odriješene ruke da idu trbuhom za kruhom, pa su u klubu ostale samo domaće snage, momci koji su željeli da u ovoj situaciji ostanu sa timom i nastupaju za minimalac.

Na prijeratna vremena i tadašnje rukovodstvo Leotara podsjetio je nekadašnji predsjednik Rade Runjevac.

"Pored čestitki rođendana Leotaru, želim da naša svečana sjednica Skupštine koristi i gradu Trebinju i Trebinjcima, da ovi momci koji vode klub zajedno sa nama izdrže kako bi se Leotar vratio staroj slavi i Premijer ligi BiH, u kojoj je ne tako davno bio prvak", poželio je Runjevac, praćen burnim aplauzom.

Na svečanoj akademiji promovisna je i monografija "90 godina postojanja FK Leotar" autora i sportskog novinara Milana Ždrale.

Fudbalska tradicija u Trebinju traje već stotinu godina, kada se ovaj sport igrao pri Sokolskom društvu, a onda je među prvima u Kraljevini Jugoslavije formiran Leotar, koji je u drugoj Jugoslaviji ostao upamćen kao najstariji drugoligaš sa stažom od 27 godina.

Leotar je u sezoni 2001/02 osvojio Prvenstvo i Kup RS, dok je naredne godine postao prvak BiH i učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.