FDA počinje pravnu borbu protiv prodavaca kofeina u prahu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2014, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FDA počinje pravnu borbu protiv prodavaca kofeina u prahu

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) pokrenuće pravne procedure protiv kompanija koje prodaju čist kofein u prahu, koji može biti smrtonosan i u malim dozama.

FDA je prošlog leta upozorila potrošače da ne koriste čist kofein u prahu, pošto je jedan 18-godišnjak u Ohaju umro od prekomerne doze kofeina.

Kofein u prahu je popularan među tinejdžerima zbog energetske vrednosti koja im omogućava da ne spavaju.

Čak i kašičica kofeina u prahu, jednaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << količini kofeina u 25 šoljica kafe, može biti fatalna.

Kofein u prahu se obično obeležava kao dijetetski suplement i nije regulisan.

Neki veći trgovci su taj proizvod povukli iz prodaje, ali kofein u prahu je i dalje dostupan putem interneta i u nekim prodavnicama.

Pošto nema pravne mogućnosti da ga povuče iz prodaje, FDA pokušava da pokrene pravni postupak protiv onih koji taj proizvod prodaju u velikim pakovanjima, kako bi ih ubedila da to ne rade.

Zamenik komesara FDA za hranu Majkl Tejlor izjavio je za Asossiejted pres da je neodgovorno prodavati tako potencijalno opasan proizvod.

"Nadam se da će ljudi shvatiti poruku da jednostavno treba da prestanu da to prodaju", rekao je Tejlor, dodajući da će agencija iscrpeti sve pravne opcije protiv onih koji to ne učine.

FDA je upozoravala da je razlika između bezbedne količine kofeina u prahu i smrtonosne doze veoma mala.

Simptomi predoziranja kofeinom su ubrzano ili nejednako lupanje srca, napadi, povraćanje, dijareja i dezorijentisanost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.