FAP i Galenika na listi zaštićenih

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAP i Galenika na listi zaštićenih

FAP iz Priboja, beogradski poljoprivredni kombinat PKB i proizvođač lekova Galenika, neke su od firmi koje će država, najviše još godinu dana, nastaviti da štiti od poverilaca.

Kako Tanjug saznaje u Socijano-ekonomskom savetu, na spisku zaštićenih, pored navedenih, nalaze se još i Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnici Resavica i RTB Bor, te Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja… Na listi su i proizvođač guma Trajal iz Kruševca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zatim autobusa Ikarbus iz Beograda, kao i holding preduzeća “Kablovi Jagodina” i Prva petoletka iz Trstenika.

Rok u kojem država štiti preduzeća u restrukturiranju od plaćanja poveriocima ističe 31. maja, ali su nadležni u Vladi Srbije već najavili da će za firme koje su od strateškog značaja za državu taj rok biti produžen. To, međutim, ne može biti duže od godinu dana, a zatim će poverioci moći da krenu u naplatu svojih potraživanja.

Nedavno je i ministar privrede Željko Sertić najavio da će vlada predložiti izmene nekoliko članova Zakona o privatizaciji, te da će tražiti podršku Skupštine Srbije da se rok zaštite za ta preduzeća pomeri za godinu dana.

Prema njegovim rečima, preduzeća kojima će država produžiti zaštitu biće izabrana po preciznim kriterijumima, a imaće oročenu zaštitu. "Aktom vlade za svako preduzeće će biti opisano šta je to što bi trebalo da se uradi i u kom periodu. Dakle, neće sva preduzeća imati tih godinu dana zaštite.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.