Evropski parlamentarci pohvalili napredak Srbije

Izvor: Press, 24.Sep.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlamentarci pohvalili napredak Srbije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, sastao se danas sa delegacijom evropskih parlamentaraca koji su ocenili su da su mere, koje je Hrvatska jednostrano uvela na granici sa Srbijom, neprihvatljive.
        Vučić se sastao sa delegacijom Odbora za spoljne poslove (AFET) i predstavnicima Pododbora za ljudska i manjinska prava (DROI) Evropskog parlamenta, koju je predvodio predsedavajući Odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za spoljne poslove Elmar Brok. Na sastanku, kome je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, pohvaljen je napredak Srbije u procesu pristupanja EU i izraženo očekivanje da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena do kraja godine, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima. Takođe je istaknut značaj politike regionalne stabilnosti koju vode premijer Aleksandar Vučić i srpska vlada. Evropski parlamentarci pohvalili su način na koji nadležni organi i građani Srbije postupaju prema izbeglicama i konstatovali da su čak i pojedine države članice EU zatajile u prihvatu i odnosu prema njima. Predstavnici EP izjavili su da su mere, koje je Hrvatska jednostrano uvela na granici sa Srbijom, neprihvatljive i da pojedinačne odluke ne vode ka rešenju migrantske krize. Vučić je istakao da odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja iz Srbije, kao i ulazak državljana Srbije na njenu teritoriju, nema nikakve veze sa rešavanjem migrantske krize, već sa kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da Srbija očekuje da Evropska unija reaguje tim povodom. On je dodao da je Vlada Srbije spremna da još više doprinese rešavanju migrantske krize i da bi Srbija, iako nije članica Unije, prihvatila sugestije zvaničnika EU. Na sastanku je konstatovan napredak Srbije u sprovođenju politike unapređenja prava nacionalnih manjina i položaja manjinskih grupa, kao važnoj tekovini vladavine prava. Takođe je ocenjeno da je u pitanju vrlo zahtevna oblast, čak i za zemlje članice EU, navedeno ej u saopštenju.



Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.