Evropske granice postale su grobovi pod otvorenim nebom

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 06:04

"Evropske granice postale su grobovi pod otvorenim nebom"

Brisel -- Dolaskom letnjih meseci na spoljnim granicama EU raste pritisak migranata, pa je potrebno hitno delovati, upozorili su evroparlamentarci na raspravi u sredu.

Poslanici u Evropskom parlamentu izneli su svoje stavove i očekivanja uoči skorašnjeg sastanka Saveta Evrope pa su, između ostalog, upozorili na problem migracija, naglasivši da u letnjim mesecima raste broj migranata i da sve članice EU moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti solidarne sa zemljama koje su najizloženije migracijskom pritisku, prenela je Hina.

Poručili su visokim zvaničnicima da je stoga potrebno hitno delovati kako bi se sprečila kriza i zaštitili ljudski životi i prava.

U raspravi je pomenuta i Hrvatska kao jedna od zemalja koje su pod pritiskom i u kojima su migranti ugroženi.

“Evropske granice postale su grobovi pod otvorenim nebom, tražioce azila otimaju, ostavljaju, zlostavljaju u hrvatskim šumama, Marokanci umiru na granicama Španije, u Italiji se blokiraju brodovi koji spašavaju migrante”, istakla je francuska poslanica Manon Obri iz kluba Levice.

Portugalska državna sekretarka Ana Paula Zakarias u raspravi je poručila da je potrebno hitno poboljšati upravljanje granicama i osigurati “dobrovoljan, dostojanstven i održiv povratak i readmisiju”.

“Nedavni razvoj dogadjaja na nekim rutama razlog je za zabrinutost i traži konkretan napredak u saradnji s našim partnerima”, rekla je Zakarias.

Pokrenuta je i rasprava o dogovoru o raspodeli migranata koji je postignut 2019. na Malti, za koji je Zakarias rekla da je to efikasan mehanizam solidarnosti, ali koji “i dalje ostaje u nekim delovima ograničen”.

U ime Evropske komisije u raspravi je govorio potpredsednik Maroš Šefcovič, koji je rekao da je Evropskoj uniji potreban novi održivi evropski okvir koji će omoguciti zajednicka rešenja, a to, dodao je, "možemo osigurati tako da se postigne dogovor o novom paktu o migracijama i azilu koji smo predložili pre devet meseci”.

Osim o migracijama, poslanici u Evropskom parlamentu raspravljali su i o oporavku od kovid-krize i zaštiti prava LGBTIQ zajednice, što bi trebalo da bude na dnevnom redu sastanka Saveta Evrope, poslednjeg pod portugalskim predsedavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.