Evropske akcije ojačale zbog optimizma u SAD

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske akcije ojačale zbog optimizma u SAD

Evropske akcije su danas ojačale zahvaljujući optimizmu da će američki političari na vreme delovati da bi izbegli pad u "fiskalnu provaliju" zbog automatskog stupanja na snagu povećanja poreza i mera štednje, usled čega bi SAD ponovo mogle da zapadnu u recesiju.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300, koji meri prosečnu vrednost akcija 300 najprofitabilnijih kompanija starog kontinenta, završio je trgovanje u plusu od 0,2 odsto na 1.109,33 poena, nakon što je u jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trenutku pao na samo 1.100,79 poena, prenela je agencija AFP.

Nakon što je većinu dana proveo na nivou ispod sinoćnjeg zaključnog, britanski indeks FTSE 100 je večeras zahvaljujući optimističnim komentarima američkih političara porastao za 0,06 odsto na 5.803,28 poen.

Istovremeno je indeks berze u Parizu CAC 40 ojačao za 0,37 odsto na 3.515,19 poena, a frankfurtski indeks DAKS 30 za 0,15 odsto na 7.343,41 poena.

Sa druge strane, indeks madridske berze IBEKS 35 je pao za 0,33 odsto na 7.837,60 poena, nakon što je nacionalizovana španska banka "Bankija" saopštila da će do 2015. otpustiti 6.000 radnika ili oko 28 odsto svoje radne snage.

Indeksi su prešli u pozitivnu teritoriju nakon što je predsedavajući američkog Predstavničkog doma, republikanac DŽon Boner, izjavio da je optimističan povodom napretka u pregovorima o izbegavanju pada SAD u fiskalnu provaliju, izjavio je glavni menadžer za investicije u firmi "Konvikšnz aset menadžer", Aleksander Herez.

U SAD će od 1. januara automatski stupiti na snagu značajno povećanje poreza i oštro smanjenje budžetske potrošnje, ukoliko do tada ne bude postignut dogovor koji bi zadovoljio i demokrate i republikance.

Zajednička evropska valuta je oslabila na 1,2923 dolara sa sinoćnjih 1,2938 dolara, nakon kratkog jučerašnjeg jačanja kao posledice dogovora kreditora o isplati nove tranše pomoći Grčkoj.

Povezane vesti: Tržišta i dalje gaje nadu u sporazum o Grčkoj Akcije blago ojačale, uprkos sniženju rejtinga Francuske Evropske berze u padu, fokus na budžetskim pregovorima u SAD Evropske akcije ojačale zbog pozitivnih vesti iz SAD Evropske akcije tonu uprkos pozitivnim rezultatima kompanija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.