Evropska nedelja kodiranja za finaliste IT karavana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska nedelja kodiranja za finaliste IT karavana

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je danas učenicima osnovnih škola na početku radionica iz programiranja u Naučno-tehnološkom parku Beograd, da nastave da unapređuju svoje digitalne veštine kako bi iskoristili prednosti novih tehnologija.

"Sigurni smo da ćete uskoro i sami razvijati svoje ideje pomoću digitalnih tehnologija i očekujemo da vas ovakve radionice u tome podstaknu. U tome posebnu ulogu igraju vaši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastavnici koji su doprineli tome i da stignete do finalnog takmičenja IT karavana i koji kod vas neguju pravilan odnos prema digitalnom okruženju", rekla je Matić.

Za učenike koji su bili finalisti ovogodišnjeg IT karavana, takmičenja iz digitalne pismenosti i bezbednosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održane su radionice iz programiranja mobilnih aplikacija, mBot robota i 3D modelovanja, u okviru Evropske nedelje kodiranja (EU Code Week).

Program u organizaciji tog ministarstva i u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom i IT centrom za decu Kliker, priređen je za đake osnovnih škola "Drinka Pavlović" iz Beograda,

"2. oktobar" iz Zrenjanina, "Rifat Burdžević Tršo" iz Tutina, "Stefan Nemanja" iz Niša i "Dragiša Mišović" iz Čačka.

Srbija svake godine učestvuje u Evropskoj nedelji kodiranja, koja je pokrenuta 2013. na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU, sa ciljem promocije programiranja i digitalne pismenosti.

Prošle godine u toj akciji učestvovalo je 2,7 miliona ljudi u 74 zemlje, a ove godine nedelja kodiranja obeležava se od 5. do 20. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.