Evropska komisija opredelila 30 miliona evra za Rome u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija opredelila 30 miliona evra za Rome u Srbiji

Srbija je lider u regionu u oblasti obrazovanja Roma, njihove preventivne zdravstvene zaštite i regulisanja dokumenata, ali to ne znači da je posao završen, ocenile su danas predstavnica Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Veoma je dobro i to što u Srbiji nema segregacije i što za Rome ne postoje odvojene škole, rekla je novinarima Fidalgo koja je zadužena za Koordinaciju politika za Rome u Generalnom direktoratu za politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << susedstva i pregovora o proširenju.

Evropska komisija i EU su ove godine opredelile 30 miliona evra za podršku i inkluziju romske zajednice koja u Srbiji ima veliki potencijal za ekonomski razvoj zemlje.

Pred početak seminara o inkluziji romske zajednice u Klubu poslanika Fidalgo je podsetila da je Romima prethodnih godina dodeljeno i više od 1.000 stipendija, kao i da se radilo na stambenom zabrinjavanju uz podršku 50 mobilnih timova za integraciju.

"Svesni smo da će Srbija učiniti sve na polju unapređenja života Roma jer je društvo jako koliko podržava svoje najslabije kategorije stanovništva", navela je Fidalgo i dodala da su EK i EU tu da Srbiji pomognu u ostvarivanju tog cilja.

Mihajlović je rekla da je sa Fidalgo razgovarala o urađenom kao i tome šta će se tek uraditi kako bi bili efikasniji u stvaranju jednakih uslova za sve.

"Ima još puno stereotipa, problema, prepreka, mora se raditi više, u naredne dve godine", rekla je Mihajlović i obećala da će Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na čijem je čelu u narednom periodu "biti još jači motor".

Potrebno je, kako je kaže, podići kvotu Roma koji se upisuju na fakultet, kao i onih u predškolskom i raditi na zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju i zapošljavanju Romkinja.

"Ne samo da bi bili lideri u regionu u oblasti unapređenja položaja Roma, već zato što nam je svaki građanin važan, posebno ćemo raditi na stvaranju istih uslova za sve", rekla je Mihajlović i dodala da se to telo neće zaustaviti, bez obzira na to što je Srbija u nekim oblastima najbolja u regionu.

Na pitanje da li je zadovoljna učešćem Roma u institucijama, odgovorila je da su oni zastupljeni u ministarstvima građevinarstva i zdravlja, ali da je to nedovoljno.

Upitana o situaciji u čukaričkom naselju, ministarka je rekla da je svesna problema Roma koji tu žive.

Znamo i za sva naselja koja postoje, ali treba imati na umu da do nedavno nismo znali ni procenu romske populacije, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, integracija Roma nije priča nego cilj kojem je Srbija ozbiljno posvećena i zbog čega je napravljen sistem da preko Koordinacionog tela povežemo i institucije, i nevladin sektor, i predstavnike romske nacionalne manjine.

"Rezultati su vidljivi na poboljšanju uslova stanovanja, komunalnoj infrastrukturi u romskim naseljima, na povećanju broja zdravstvenih medijatora i pedagoških asistenata", rekla je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija lider u regionu u oblasti obrazovanja Roma

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 12:07

Šta je urađeno a šta još treba da se uradi kako bi se Romi uključili u društvo i kako efikasnije obezbediti jednake uslove za pripadnike te nacionalne manjine, samo su neka od pitanja o kojima se govorilo na skupu posvećenom socijalnom uključivanju Roma i Romkinja. Problema još ima, ali...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.