Evropa rekla ne ultimatumu Irana - šta će biti sad?

Izvor: Mondo, 11.Maj.2019, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa rekla "ne" ultimatumu Irana - šta će biti sad?

Evropske zemlje uključene u iranski nuklearni sporazum odbacile su "ultimatum" Irana koji im je dao 60 dana da dogovore nove uslove tog sporazuma.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Nemačka, Francuska i Velika Britanija, kao i Evropska unija rekle su "ne" iranskom ultimatumu.

"Odbacujemo svaki ultimatum i procenićemo u kojoj meri Iran poštuje svoje obaveze oko nuklearnih pitanja", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih zemalja kao i visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini.

Rohanijev ultimatum Zapadu: Imate 60 dana!

Iran im je dao dva meseca da nađu način da ukinu izolaciju iranskog naftnog i bankarskog sektora nastalu kao posledica američkih sankcija ili će prestati da primenjuje neke odredbe iz sporazuma.

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je juče da će Teheran prestati da izvozi višak uranijuma i teške vode iz procesa obogaćivanja uranijuma, kako predviđa sporazum. Dodao je da će Iran za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum ako svetske sile ne dogovore nove uslove za nuklearni sporazum.

Iran je 2015. postigao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila, a to su SAD, Nemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija. SAD su pre godinu dana istupile iz tog sporazuma, a od prvog maja ukinuli su i izuzeća za neke zemlje od zabrane kupovine iranske nafte.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.