Evo zašto svi telefoni padaju na ekran

Izvor: Mondo, 27.Nov.2015, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto svi telefoni padaju na ekran

Osećaj koji vas obuzima dok gledate kako vaš pametni telefon okrenut ekranom na dole juri ka zemlji, jedan je od najgorih.

Pitate se zašto je ekran telefona uvek okrenut ka zemlji prilikom pada?

Istraživači su otkrili da u svetu na svake dve sekunde nekom ispadne telefon. Istraživanje koje je vršila Motorola pokazuje da jedan od tri korisnika (oko 29 procenata) u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi telefon sa slomljenim ekranom.

Naučnici ukazuju na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su telefoni prilikom pada uvek okrenuti ekranom na dole što zapravo i dovodi do najvećeg oštećenja, piše Metro.

Kao što parče hleba uvek pada na onu stranu koja je namazana margarinom, slični fenomen može da se primeniti i na mobilni telefon.

Teorija koju je razvio profesor Robert Metjus, objašnjava povećanje verovatnoće. On je napomenuo da se telefoni ulgavnom drže jednom rukom, ne baš čvrsto, kada se prsti nalaze ispod centra za gravitaciju na telefonu. Ovo povećava rizik od ispadanja telefona.

Kada telefon isklizne iz ruke, okreće se u zavisnoti od sila koje deluju u tom trenutku na telefon.

Zbog toga što su veoma tanki i glatki, najverovatnije neće dostići dovoljan broj obrtaja pri padu kako bi ekan ostao zaštićen, odnostno kako bi uređaj pao na leđa.

Ako ste nedovoljno pažljivi, velika je verovatnoća da će vaš telefon završiti sa polomljenim ekranom. Kako bi se izborila sa ovim problemom, kompanija je predstavila novi model telefona sa ShatterShield tehnologijom. Ekran se sastoji od 5 različitih slojeva koji su otporni na udarce.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.