Evo zašto su Kobre čuvale A. Vučića

Izvor: B92, 26.Jan.2015, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto su Kobre čuvale A. Vučića

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je brat premijera Vučića imao vojno obezbeđenje jer je sa predsednikom Vlade trebalo da ide na porodični ručak.

"Premijer i ja smo se neposredno pre tog događaja vratili iz poplavljenog područja kod Kladova i trebalo je da odu na ručak kod svojih roditelja, a to je u neposrednoj blizini. Što je greh što su se našli na ulici?", rekao je Gašić u Skupštini Srbije.

Ministar je precizirao da je on potpisao odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pripadnici specijalne vojne jedinice "Kobre" štite predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Pripadnici te jedinice bili su u pratnji brata premijera Srbije Andreja Vučića kada je pretučen na dan održavanja Parade ponosa 28. septembra u Beogradu. Tom prilikom pretučen je i brat gradonačelnika Beograda Predrag Mali.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da Vojnobezbednosna agencija (VBA) trenutno ne prisluškuje nikoga.

On je odbacio navode da je VBA nelegalno špijunirala političare i sindikalne vođe.

"Za to je potrebna odluka suda i saradnja sa drugim bezbednosnim službama. VBA nema instrumente da može bilo koga da prisluškuje, niti je ikada postupala na taj način bez odobrenja suda", rekao je Gašić tokom rasprave u Skupštini Srbije.

Ministar je kazao da je predsednik jednog sindikata poslednji put "operativno rađen" 2011. godine, bez pojašnjenja šta pod tim podrazumeva, ali je naglasio da se tada nije radilo o prisluškivanju.

Prema njegovim rečima, ta informacija je bila data tadašnjem ministru odbrane Draganu Šutanovcu.

"Takođe imam pisanu izjavu gde se kaže da su prilikom zadnjeg štrajka u 'Zastavi oružje' pojedini političari pokušavali da ih (radnike) nateraju da ponovo zauzmu magacin naoružanja", dodao je Gašić.

On je odbacio navode da se prisluškuju političari, dodavši da su od zaštitnika građana, koji je optužio VBA za nelegalno prisluškivanje, traženi dokazi na osnovu kojih bi mogla biti sprovedena kontrola te agencije.

"Rečeno nam je: 'Nismo mi ti koji vama treba da daju dokaze'", zaključio je ministar.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je večeras da je Vojska Srbije za poslednje dve i po godine dodelila 1.420 stanova.

"To je rezultat za dve i po godine, od dolaska Aleksandra Vučića na mesto ministra odbrane do 31. decembra prošle godine”", precizirao je Gašić tokom načelne debate o izmenama zakona o VS i o odbrani.

Ministar je podvukao da nije bitno da li su ti stanovi započeti “u vreme Tita, Slobodana Miloševća ili nekog trećeg u periodu do 2000. godine”.

“Mi smo ih završili, ti ljudi su dobili pravosnažna rešenja i uselili se u svoje stanove, a kad su započeti nije bitno”, rekao je ministar.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je večeras Tanjugu, posle završetka načelne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije u parlamentu, da je uređaj za prisluškivanje kupljen 2009. godine bez znanja Vojno-bezbednosne agencije (VBA).

Prema njegovim rečima, po saznanju da je taj uređaj nabavljen, VBA je tražila da se, u prisustvu mobilnih operatera, uređaj onesposobi.

"Uređaj čak nije ni u posedu VBA već se nalazi u magacinu Vojske Srbije i ne koristi se", rekao je Gašić, istakavši da VBA, čak i kada bi dobila nalog suda za prisluškivanje, to ne bi mogla da uradi samostalno, bez pomoći drugih službi.

Tokom rasprave ministar je ranije danas odgovorio i na pitanja u vezi sa navodima zaštitnika građana Saše Jankovića o nepravilnostima u radu VBA, o kojima će se razgovarati i u sredu, na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kojoj će i on prisustvovati.

Ministar je ukazao da je za prisluškivanje potrebna odluka suda i saradnja sa drugim bezbednosnim službama, kao i da VBA nema instrumente kako bi bilo koga prisluškivala.

On je odbacio i navode da se prisluškuju političari i podvukao da VBA trenutno nikoga ne prisluškuje.

Gašić je naglasio da je sve što je rađeno, rađeno isključivo po propisima i po zakonu, taksativno navodeći, po datumima, kada je koji dopis upućen, kome se Ministarstvo obraćalo i kada je dobijen odgovor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VBA trenutno ne prisluškuje nikoga

Izvor: Beta, 26.Jan.2015

BEOGRAD, 26. januara 2015. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je u ponedeljak da Vojnobezbednosna agencija (VBA) trenutnno ne prisluškuje nikoga i odbacio navode da je VBA nelegalno špijunirala političare i sindikalne vodje..."Za to je potrebna odluka suda i saradnja sa drugim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.