Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto pile nema ukus kao nekada

Ukusi detinjstva nam se čine drugačijim od današnjih i zbog nostalgije, ali i zbog toga što je hrana koju jedemo u 21. veku drugačija nego pre 20 ili 30 godina.

Paradajz je crveniji, ali bezukusniji, jagode lepše, ali nisu slatke, a piletina se lakše čuva, ali nikada nije bila neukusnija.

Kanadski naučnici su uzgojili tri pileta iz tri različite ere, kako bi uporedili njihove karakteristike. U pitanju su najčešće korišćene vrste u mesnoj industriji na američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kontinentu iz 1957, 1978. i 2005. godine.

Sve su imale istu ishranu, odgajane su u potpuno istim uslovima, ali su izrasle u potpuno različite jednike.

"Najstarija" je imala manje od kilograma, ona sa kraja sedamdesetih je bila dvostruko teža, a ona koja se koristi danas bi, da je čovek, verovatno bilo nazvana "bolesno gojaznom".

Jasno je koja je proizvođačima najdraža, ali je jasno i da su decenije uzgoja posvećene samo povećanju zarade.

Novi uslovi na modernim farmama, sintetička ishrana i hiperprodukcija donele su drugačije, "profitabilne", "debele" piliće, ali ujedno i slabo pokretne jedinke, čije meso odavno nije bogato ukusom.

Na kraju, manji kvalitet je osnovna cena koju potrošač u 21. veku plaća.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.