Evo šta ubija bateriju mobilnih uređaja

Izvor: Mondo, 24.Mar.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta ubija bateriju mobilnih uređaja

Baterije u mobilnim uređajima gube svoju moć nakon određenog vremena - evo i zbog čega!

Engadget portal na primeru Litijum-jonskih baterija prikazao je životni ciklus baterije za mobilne uređaje, koji ograničava dužinu upotrebe svake punjive baterije. Kad se unutrašnjost baterije pogleda pod elektronskim mikroskopom, koji prikazuje Litijum-jonsku ćeliju, vidi se kako postepeno dolazi do razgradnje elemenata zaslužnih za radni vek baterije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Paučinasta crna masa na slici, zapravo Litijum, koncentriše se oko elektrode i taloži u tankom sloju stvarajući privremene naslage na elektrodama tokom svakog ciklusa punjenja, ali se Litijum kasnije ne rastvara u potpunosti. Što više koristite bateriju, to se više Litijuma taloži na elektrodama i kapacitet baterije se smanjuje, a samim tim i njen radni vek.

Koristeći ove snimke i još veća uvećanja napravljena elektronskim mikroskopom naučnici žele da isprobaju nove vrste elektroda i tehnologija za punjenje kako bi se produžilo trajanje baterije i njen život.

Savete u vezi s tim kako da baterija traje duže i radi bolje, da li ih treba formirati i koje aplikacije ubijaju bateriju smartfona potražite na linkovima.

Pratite nas na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.