Evo šta sve možete u Srbiji da završite preko neta

Izvor: 24sata, 22.Sep.2014, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta sve možete u Srbiji da završite preko neta

Pre nego što se uputite u mukotrpnu šetnju od šaltera do šaltera, proverite da li ste neku od usluga mogli da obavite i elektronskim putem.

Preko portala E-uprave koji objedinjuje opštine i institucije možete da zatražite izvod iz matične knjige rođenih, promenite vozačku dozvolu ili dobijete potvrdu Nacionalne službe za zapoljavanje.

Veliki broj usluga elektronskim putem pružaju gradske opštine Beograda, MUP, Nacionalna služba za zapošljavanje i poverenik >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << za informacije od javnog značaja. Opštine su tek sporadično uključene u ovaj projekat, a posebno se ističu Loznica i Sremska Mitrovica.

Od 169 lokalnih samouprava u Srbiji, svega njih 61 ima servise na portalu elektronske uprave, kao i 35 organa državne uprave, a registrovano 15000 građana. Da bi se taj broj povećao Direkcija za elektronsku upravu organizovaće 16. oktobra Olimpijadu E-uprave.

Registracija vozila

Na portalu E-uprave možete da završite sve poslove osim samog tehničkog pregleda, koji se može zakazati elektronskim putem u vreme kada vama odgovara i na mestu koje vam je najbliže. Umesto sedam uplatnica preko portala platićete jednu.

Zamena stare vozačke dozvole za novu

Zahvaljujući ovoj usluzi nećete morati da dolazite dva puta u policijsku stanicu. Zahtev možete podneti elektronski, a potom pratiti status zahteva. Nova vozačka dozvola čekaće vas u najbližoj policijskoj stanici, a o tome ćete biti obavepteni preko interneta.

Uverenje o nazivu ulice i kućnom broju

Usluga je dostupna u beogradskim opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac, Voždovac, Rakovica, Čukarica, Zemun i Novi Beograd.

Dostavljanje statističkih podataka

Statistički podaci smatraju se "javnim dobrom", pa su svima dostupna. Na sajtu Zavoda za statistiku korisnici mogu da vide kalendar publikacija, da pristupe bazi podataka i elektronskoj biblioteci.

Izvod iz Matične knjige rođenih i državljanstvo

Svega 34 lokalne samouprave omogućile su uslugu izdavanja izvoda iz matične knjige rođenih, a 21 omogućuje elektronsko izdavanje državljanstva.

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Moguće je dostaviti ga elektronski samo za pojedine ustanove, međutim, žalbe za ćutanje uprave i protiv odluka organa vlasti povereniku za informacije od javnog značaja u svakom slučaju možete podneti elektronskim putem.

Izvod Nacionalne službe za zapošljavanje

Izvod iz evidencije nezaposlenih lica važi 3 meseca od dana izdavanja. Ovaj izvod može da se koristi kao dokaz u postupku pred drugim organom o nezaposlenosti imenovanog.

Uverenje o prebivalištu

Moguće je dobiti uverenje o prebivalištu za poslednju adresu prebivališta i to samo za teritoriju grada Beograda.

Podnošenje krivične prijave za krivično delo sa koruptivnim elementima

Onlajn prijava primanja mita, davanja mita, kršenja zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika , prevare u službi…

Mirno rešavanje indvidualnih radnih sportova

Republičkoj agenciji za mirno rešavanje sporova možete se obratiti u slučaju diskriminacije, zlostavljanja na radu, otkaza i drugih problema sa isplatama zarade. Postupak je dobrovoljan (traži se saglasnost druge strane) i besplatan, završava se u roku od 30 dana od dana određivanja arbitra.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.