Etno selo dovodi turiste iz svijeta

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etno selo dovodi turiste iz svijeta

BANJALUKA - U Ljubačevu je zvanično otvoreno etno selo muzej "Ljubačke doline", a već za pet dana grupa turista i novinara iz Poljske će slike ovog kraja i grada poslati u svijet.

"Osim grupe iz Poljske, koja dolazi 26. aprila, možemo najaviti grupu ruskih turoperatora i novinara 11 medijskih kuća, kao i grupu iz zemalja Beneluksa, od kojih je najviše iz Belgije i Holandije. To dovoljno govori šta znači ovo mjesto", rekla je Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << RS.

Ovo malo selo čini oko 30 objekata i oko 5.000 eksponata, a samo neki od njih su starinska kuća s ogništem, kovačnica, stolarska radionica, ambari, konak, dućan, a neki od eksponata su stizali iz čitavog svijeta.

"Selo je plod mog dugogodišnjeg sakupljačkog rada, a praktično sakupljam starine, umjetnine i antikvitete tridesetak godina. Vizija da sve to što sam sakupljao izložim na jednom mjestu javila se prije sedam godina. Uloženi su cijeli moj život, dosta truda i novca, ali ništa ne bi bilo da nisam imao ljubav prema svemu ovome, pa sam nalazio novac i onda kada ga nije bilo", kazao je Nedeljko Branković, vlasnik i idejni tvorac etno sela.

Razni eksponati podijeljeni su u više zbirki, od kojih je dominantna etnološka zbirka, ali ima istorije, numizmatike, prirodnjačka zbirka, koja je opet podijeljena, tako da je zastupljena i priroda ovog kraja.

Prema riječima vlasnika, najstariji predmet je ratna sjekira od kamena.

U okviru sela radi i restoran s tradicionalnom kuhinjom, a vlasnik ističe da jedini imaju proizvode od spelte, koja je, kako kaže, zaboravljena vrsta pšenice.

Ostoja Barašin, direktor TOBL, rekao je da je ovo selo važan sadržaj u ukupnoj turističkoj ponudi Banjaluke.

"Ovaj kompleks nije važan samo za turističku ponudu već i kulturu jer je i muzej. Ovo je jedan segment 19. vijeka u punom sadržaju", kazao je Barašin.

Etno selo muzej je za gradonačelnika Slobodana Gavranovića početak stvaranja velikog projekta i destinacije, a za ideju vlasnika kaže da je prva uspješna na ovom prostoru.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.