Etničko nasilje će uništiti muslimane

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2013, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Etničko nasilje će uništiti muslimane"

Jordanski kralj Abdulah Drugi upozorio je da bi etničko i frakcijsko nasilje koje je zahvatilo nekoliko arapskih zemalja moglo da dovede do "uništenja" muslimanskog sveta.

Foto: Ilustracija

Jordanski kralj je ovo izjavio na konferenciji u prestonici Amanu na kojoj se okupilo 100 verskih velikodostojnika, sunita i šiita, iz 35 zemalja, navodi agencija AP. Hrišćanski sveštenici su, takođe, učestvovali na sastanku na kome se govori o načinima na koje muslimanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zemlje mogu da usvoje umerene politike i sačuvaju građanske slobode i ljudska prava.

 

"U više navrata smo pozivali na okončanje etničkog i verskog nasilja jer je to način uništenja islamskog svijeta", rekao je Abdulah, upozorivši na opasnost od korištenja religije za političke svrhe. On je dodao da muslimani treba da poštuju demokratiju koja će uključivati sve slojeve stanovništva.

 

Građanski rat u susednoj Siriji postaje sve više frakcijski, u kome su na jednoj strani sunitski pobunjenici, a na drugoj većinski šiitski režim. Jordan strahuje da bi se nasilje moglo proširiti preko granice. Sunitsko-šiitske tenzije pogađaju Bahren, Irak, Liban i druge zemlje.

U Egiptu, islamisti su zapalili više crkava pošto su snage bezbednosti uništile dva protestna kampa pristalica zbačenog predsednika Muhameda Morsija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.