Etiopija zemlja sa najviše magaraca

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etiopija zemlja sa najviše magaraca

Više od sedam miliona magaraca živi u Etiopiji, što ovu zemlju sa više od 94 miliona stanovnika čini državom sa najviše magaraca na svetu.

Magarci su važni za svakodnevni život Etiopljana koji ih koriste za jahanje, ali i transport hrane, vode, materijala i goriva.

U Merkatou, srcu trgovine u Addis Ababi, hiljade magaraca svakodnevno radi na tome da olakša teret vlasnika ili da im donese zaradu. Džamal Idris (23), koji u Merkatou na magarcima prevozi teret, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kaže da su ove životinje za njega vrlo važne.

”Imam tri magarca kako bih obezbedio sredstva za život. Nastojim da zaradim prevoženjem tereta”, rekao je Idris.

Broj magraca u zemlji skoro je dvostruko veći od broja stanovnika u glavnom gradu. Za ove životinje napravljena su posebna područja za ispašu. Koliko je magarac važan u Etiopiji govori i narodna poslovica ”zemljoradnik bez magarca, magarac”.

U gradu Bišoftu postoji i ”Bolnica za magarce” koja već 22 godine pruža besplatne zdravstvene usluge. Lokalno stanovništvo, zbog nedostatka finanskijskih sredstava, često vodi životinje u ovu bolnicu gde leče magarce koje su napale druge životinje, ako imaju parazite, a tu se izvode i operativni zahvati. Osim toga, bolnica poseduje i ambulantno vozilo za hitne slučajeve.

Pored Etiopije, Kina je jedna od zemalja u kojoj se nalazi veliki broj magaraca. Pojedini izvori navode da je u Kini početkom 1990-ih godina živelo oko 11 miliona magaraca, a da je svake godine broj smanjivan za 300.000, da bi na kraju broj iznosio šest miliona.

Pošto je smanjen broj magaraca u njihovoj zemlji, Kinezi putem privatnih kompanija iz afričkih zemalja uvoze meso i krzno magaraca. Da bi zaštitili ove životinje Burkina Faso i Niger su zabranili prodaju mesa i krzna magaraca Kini.

Osim Kine i Etiopije, veliki broj magaraca živi u Egiptu, Indiji, Meksiku i Keniji. Procenjuje se da na svetu postoji oko 50 miliona magaraca i mula.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.