Eskalacija sukoba na Madagaskaru

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eskalacija sukoba na Madagaskaru

Vojska ušla u kancelarije predsednika Madagaskara Marka Ravalomanena. U sukobu došlo do pucnjave, detalji još uvek nepoznati.

Vojnici Madagaskara zauzeli su prostorije predsednika Marka Ravalomanena, koji je napustio ured i otišao u palatu van grada, prenosi Frans pres.

Prema tvrdnjama francuske agencije, neposredno po ulasku vojnika u kancelarije predsednika čula se pucnjava, ali za sada nema informacja o tome ko je u incidentu učestvovao niti da li je neko povređen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Načelnik vojske Andre Ndriaridžaona izjavio je da je vojska podržala šefa opozicije Adre Radžoelinu u spora s predsednikom.

"Mi smo ovde za narod Madagaskara. Ako Andre Radžoelina može da reši taj problem, mi ga podržavamo", rekao je Ndriaridžaona, koji je prošle nedelje smenio načelnika Generalštaba vojske na čije je mesto došao.

"Mogu da kažem da smo 99 odsto uz Radžoelinu", dodao je načelnik vojske.

Opozicionar je ranije izjavio da nije potrebno održati referendum koji je predsednik predložio kako bi se rešio spor vlasti i opozicije.

Radžoelina je u radijskom obraćanju rekao da je narod već jasno stavio do znanja da želi da predsednik Ravalomanana podnese ostavku.

Predsednik je sve više izolovan i neki predstavnici vojske rekli su da više neće slušati njegove naredbe.

Predsednik Madagaskara ponovio je da neće podneti ostavku.

Opozicija optužuje predsednika da je zloupotrebio državni budžet i da ugrožava demokratski proces u zemlji.

Predsednik Madagaskara Mark Ravalomanane, prošle nedelje, sebe je proglasio predsednikom prelazne vlade i obećao izbore za dve godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.