Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erupcija vulkana u Čileu, nema povređenih

Više stotina osoba napustilo je svoje domove u blizini vulkana Ljaima na jugu Čilea i provelo noć na otvorenom, prenose svetski mediji.



Vlasti su saopštile da za sada nije u planu masovna evakuacija stanovištva nakon erupcije vulkana. Direktorka čileanske službe za vanredne situacije Karmen Fernandes rekla je da je stanje povišene pripravnosti i dalje na snazi u oblasti vulkana, koji se nalazi oko 650 kilometara južno od Santjaga. Ona je navela da naseljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << područja još nisu ugrožena.

Vulkan je sinoć počeo da izbacuje lavu i pepeo, a čileanske vlasti su odmah evakulisale oko 150 turista i radnika gorske službe pri Nacionalnom parku Kongiljio, u kome se nalazi vulkan.

Fernandesova je rekla da se 53 osobe i dalje nalaze u parku i da vlasti planiraju da ih evakuišu helikopterom. Njihovo spasavanje je otežano, pošto se zbog snega koje je otopila erupcija, izlila reka i poplavila puteve u podnožju vulkana.

Više stotina stanovnika mesta Melipeuko, koje se nalazi na 12 kilometara od vulkana, napustilo je svoje domove i provelo noć na otvorenom ili u jednom od dva skloništa koje su vlasti otvorile nakon niza snažnih ekpslozija koje su potresale područje oko vulkana tokom noći.

Fernandesova je rekla da za sada nisu planirane masovne evakuacije jer nema neposredne opasnosti.

"Jedan broj autobusa i vojnih kamiona je već poslat i spremni su u slučaju da bude doneta odluka o masovnoj evakuaciji u Melipeuku", rekla je Fernandesova.

Melipeuko ima oko 5.000 stanovnika i nalazi se u podnožju 3.120 metara visokog vulkana Ljaima, koji je jedan od najaktivnijih vulkana u Čileu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.