Erjavec: Bez primene arbitraže ne puštamo HR u Šengen i OECD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2017, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erjavec: Bez primene arbitraže ne puštamo HR u Šengen i OECD

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da Hrvatska ne može da računa na podršku Slovenije za članstvo u Šengenskom sporazumu i Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) dok ne pristane na primenu arbitražne presude o granici dve zemlje.

"Hrvatska neće u Šengen pre nego što primeni arbitražnu odluku, a Slovenija neće podržati niti njen ulazak u OECD", kazao je Erjavec .

"Sve dok se arbitražna odluka ne primeni davaćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << negativno mišljenje na hrvatsko članstvo u Šengenu. U Šengenu ne može da bude država koja ne zna gde su njene granice sa susedima", kazao je Erjavec.

On je dodao da Slovenija ne može da da saglasnost niti na prijavu Hrvatske za članstvo u OECD jer svojim ponašanjem prema primeni arbitražne presude i odnosom prema "Ljubljanskoj banci" i pitanju takozvane prenesene štednje hrvatskih građana u toj banci pokazuje da "ne poštuje vladavinu prava".

"Država koja nema nezavisan pravosudni sistem i ne poštuje međunarodno pravo ne može da postane članica OECD u kojem su najrazvijenije države sveta", kazao je slovenački ministar.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je Sloveniju da se uzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza kada je reč o primeni arbitražnog sporazuma o granici na moru i kopnu između dveju država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.