Erdoganova podrška Palestincima

Izvor: RTS, 14.Sep.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdoganova podrška Palestincima

Priznavanje palestinske države u Ujedinjenim nacijama nije opcija već obaveza za sve arapske zemlje, izjavio turski premijer Tajip Erdogan u Kairu.

Turski premijer Tajip Erdogan rekao je ministrima inostranih poslova arapskih zemalja, okupljenim u Kairu, da je vreme da se podigne palestinska zastava u Ujedinjenim nacijama i optužio Izrael da ometa mirovni proces u regionu.

Erdogan, na početku turneje po Bliskom istoku, izjavio je da priznavanje palestinske države >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u UN ovog meseca "nije opcija, već obaveza" za arapske države.

Premijer Erdogan je optužio SAD, bliskog saveznika Izraela čiji su odnosi sa Turskom pogoršani poslednjih meseci, da pokazuje predrasude, jer se protivi priznavanju Palestine, prenosi Rojters.

"Dok Izrael, s jedne strane, pokušava da obezbedi svoj legitimitet u našem regionu, s druge strane preduzima neodgovorne korake koji narušavaju taj legitimet", rekao je Erdogan.

Premijer je rekao da "arapsko proleće" vidi kao kolaps autokratskih režima u tom delu sveta i izrazio nadu da će Turska poboljšati odnose sa Egiptom, Tunisom i Libijom. U okviru bliskoistočne turneje, Erdogan treba da poseti i Tunis i Libiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.