Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdoganov rečnik pun verskog imperijalizma

Za zvaničnu Tursku zauzimanje silom nekog grada je "okupacija", ali samo ako je taj grad turski ili muslimanski, dok je zauzimanje nemuslimanskog grada samo "osvajanje", navodi Burak Bekdil, kolumnista u turskom dnevniku "Hurijet.

U tekstu na portalu "Gejtstoun institut", Bekdil navodi primer prema kome zauzimanje Istanbula 1453. godine za Turke nije okupacija tog grada - već osvajanje.

Bekdil podseća da je turski predsednik Edogan u svom govoru 2012. godine rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je, "poput Meke i Kaira, i Istanbul grad Kurana". Međutim, u "Kuranu" se ne pominje nijedan od tih gradova.

Jedan od vodećih turskih imama Mehmet Gormet je, takođe 2012. godine, govorio da osvajanje nije okupacija ili uništavanje gradova i zamkova već je to - "osvajanje srca".

"U našoj istoriji nikada nije bilo okupacije već uvek osvajanje", navodi Gormet, objašnjavajući da je jedan od "stubova osvajanja - otvaranje uma islamu, a srca Kuranu".

To je versko opravdanje zbog kog većina turskih islamista smatra da im je Alah dao pravo da silom mača zauzimaju neverničke zemlje, a ironično je to što isto čine radikalni islamisti u muslimanksim zemljama - Siriji i Iraku. Ukoliko bi upitali bilo kog od vojnih lidera džihadista Islamske države, on bi vam rekao da njegovi saborci "otvaraju um islamu, a srca Kuranu", navodi turski kolumnista.

Turski predsednik i prmijer Erdogan i Ahmet Davutoglu nebrojeno puta su govorili da su Gaza i Jerusalim (pored Sirije, Iraka, Egipta, Somalije i Magreba) "domaće pitanje". Davutoglu je u svom govoru 7. novembra rekao da će džamija "Al Aksa" u Jerusalimu jednog dana biti - oslobođena i da Izralci treba da znaju da Sirijci i Palestinci imaju zaštitnika, a to je Turska.

Erdogan je, potvrđujući Davutogluove reči, naveo da je zaštita islamskih gradova u Svetoj zemlji "sveta misija" turske vlade i upozorio da se napad na džamiju "Al Aksa" ne razlikuje od napada na Ćabu u Meki.

Novinar Burak Bekdil primećuje da su, u očima turskog političkog i verskog rukovodstva, Istanbul i Aja Sofija legalno "osvojeni" u vreme otomanskog carstva, dok je Jerusalim i džamiju Al Aksa "nelegalno okupirao" Izrael.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.