Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

ANKARA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban i da ukoliko dvije zemlje iskreno budu sarađivale, moguća je normalizacija odnosa.

"Izrael je potreban zemlji kao što je Turska u regionu", rekao je Erdogan turskim novinarima.

On je dodao da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban istakavši da je to "realnost u regionu", prenosi AFP.

Erdogan smatra da ukoliko dvije zemlje budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << primenjivale zajedničke korake iskreno, doći će do normalizacije njihovih odnosa.

Izreal je, kako je naglasio, predložio i da turskoj robi i građevinskim materijalima bude dozvoljen prolazak kroz pojas Gaze.

"Potrebno nam je da vidimo pisani tekst kako bi obezbijedili da ne bude odstupanja od dogovora", rekao je on.

Turska, koja je i članica NATO-a, bila je ključni regionalni saveznik Izraela dok se odnosi između dvije zemlje nisu pogoršali 2010. godine kada je devet turskih aktivista ubijeno u raciji izraelskih komandanata na turski brod Mavi Marmara, koji je pokušao da prođe blokadu pojasa Gaze.

Međutim, atmosfera se promijenila nakon što je prošlog mjeseca objelodanjeno da dvije zemlje tajno pregovaraju radi poboljšanja odnosa.

Erdogan je ranije isticao da Turska ima tri uslova da bi se normalizovali odnosi, a to je da se Izrael izvini zbog ubistva turskih aktivista na brodu Mavi Marmari, da obezbijedi kompenzaciju za porodice žrtava i prekine sa blokadom pojasa Gaze.

Izrael se već izvinio, a pregovorima je učinjen napredak po pitanju kompenzacije, te je blokada pojasa Gaze ostala goruće pitanje u normalizaciji odnosa dvije zemlje, ocjenjuje francuska agencija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

Izvor: Mondo, 02.Jan.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban i da ukoliko dve zemlje iskreno budu sarađivale, moguća je normalizacija odnosa...Foto: AP Photo/Kayhan Ozer, Presidential Press Service.."Izrael je potreban zemlji kao što je Turska u regionu",...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.