Epidemiolog Petrović: Tek nas čeka vrhunac epidemije

Izvor: B92, 27.Okt.2020, 17:35

Epidemiolog Petrović: Tek nas čeka vrhunac epidemije

Vrh trećeg pika epidemije koronavirusa verovatno će biti u novembru, smatra epidemiolog u penziji Radmilo Petrović.

On dodaje da su slavlja i noćni provod najveći rizik za širenje infekcije.

On je za Tanjug naveo da će treći udar virusa biti "jak i oštar" i da od pridržavanja mera isključivo zavisi kada će dostići vrhunac, ali da će to najverovatnije biti u novembru.

Naglašava da su maske, za sada, najefikasnija zaštita, ali da je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i održavanje rastojanja i redovno pranje ruku.

Za mere Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 kaže da su dobre, ali da se dodatno mora ograničiti rad ugostiteljskih objekata.

"Mere su dobre, ali ne znam zašto su pustili splavove, restorane, kafiće da rade do 23 sata. Njihovo radno vreme treba ograničiti do 18 sati, a zatim nek nastave kod kuće da piju i da se vesele", rekao je Petrović.

Ukazuje i da je veliki problem nedostatak sanitarnih inspektora koji su nadležni da kontrolišu sprovođenje mera.

Podržava i najavu pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih mera i smatra da je najdelotvornija "sankcija na licu mesta".

Smatra da epidemije virusa gripa neće biti ove sezone i da neće doći do sudara dva virusa, jer su se maske pokazale kao efikasna mera u sprečavanju širenja i tog virusa.

"Epidemija gripa se javlja svake osme ili desete godine. Prošle zime smo imali veći broj obolelih, tako da se ove godine to ne očekuje", naveo je Petrović.

Ukazuje da je najefikasnija mera u suzbijanju koronavirusa vakcinacija, ali da vakcine sigurno neće biti do sledeće godine. Do tada ostaje kao jedina zaštita - maske, distanca, pranje ruku.

Napominje da će vakcine protiv koronavirusa morati da se daju u najmanje dve doze, za razliku od vakcine protiv gripa, koja se daje u jednoj dozi.

"To je virus koji je nepoznat za naš organizam i zato mora da se daju dve doze. Grip virus je dugo prisutan, blaga zaštita već postoji kod svakog od nas i jedna doza je dovoljna, podigne nivo antitela (zaštite)", pojasnio je on.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.