Elezović: Tadić će obavestiti Nikolića o pregovorima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elezović: Tadić će obavestiti Nikolića o pregovorima

BEOGRAD -

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini Dušan Elezović izjavio je Tanjugu da će predsednik Demokratske stranke i kandidat za premijera Boris Tadić sutra obavestiti predsednika Srbije Tomislava Nikolića o razgovorima koji se vode o formiranju skupštinske većine i vlade.

"Na sutrašnjim konsultacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem predsednik Demokratske stranke i kandidat za premijera Boris Tadić će obavestiti gospodina Nikolića o tome da se vode razgovori sa predstavnicima SPS, LDP, Stranke demokratske akcije i SVM o formiranju skupštinske većine i formiranja vlade Srbije", precizirao je Elezović u izjavi Tanjugu.

U međuvremenu, lider socijalista Ivica Dačić je demantovao da je dogovor blizu.

Dačić: Još nema parlamentarne većine

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgovori o formiranju vlade nisu došli do trenutka kada se može reći da postoji parlamentarna većina i naglasio da većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja koja su od državnog i nacionalnog značaja - odnos prema Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

Dačić je time demantovao izjavu predsednika Pokrajinskog odbora DS-a Dušana Elezovića da je dogovor DS, koalicije oko SPS i LDP veoma blizu i da je uveren da bi Tadić mogao sutra da obevesti Nikolića da postoji parlamentarna većina.

"Razgovori o formiranju vlade, koji su počeli pre nekoliko nedelja, nisu došli do trenutka kada se može reći da postoji parlamentarna većina", rekao je Dačić za RTS.

Predsednik SPS-a je naveo da će se razgovori o tome nastaviti i narednih dana, ali da se oni sigurno neće voditi do sutra, kada će se predsednik Demokratske stranke Boris Tadić sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Što se tiče nas, nikakve parlamentarne većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja koja su od državnog i nacionalnog značaja, a to je odnos prema Kosovu i Metohiji i odnos prema Republici Srpskoj", rekao je Dačić.

"Takođe, imamo dogovor i da raspravimo osnovna pitanja ekonomskog i socijalnog programa, imajući u vidu da naša koalicija ima koncept koji je drugačiji od neoliberlanog pristupa, odnosno zalaže se za podsticanje rasta i razvoja, umesto restriktivne politike", istakao je Dačić.

Zbog toga je, kako je naveo, izjava predsednika Pokrajinskog odbora DS-a netačna i neprecizna.

"Radi se na formiranju parlamentarne većine, ali ona još nije formirana", objasnio je Dačić.

Ranije danas je za Radio – televiziju Vojvodine Dušan Elezović, predsednik Pokrajinskog odbora DS izjavio da će predsednik Demokratske stranke (DS) i kandidat za premijera Boris Tadić sutra predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću saopštiti da ta stranka zajedno sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije, Liberalno demokratskom partijom i strankama nacionalnih manjina ima većinu u parlamentu za formiranje Vlade.

"Postoji načelna saglasnost da ove stranke formiraju većinu, a sve tehničke detalje će dogovoriti u narednim danima", rekao je Elezović.

On je za razgovore o formiranju Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine rekao da očekuje da će tradicionalni koalicioni partneri u Vojvodini DS, LSV, SVM i SPS u relativno kratkom periodu definisati prioritete i rad kako će ta buduća vlada funkcionisati.

"Radi se o nekoliko nedelja", naveo je Elezović.

Na pitanje kome će pripasti mesto predsednika skupštine AP Vojvodine on je odgovorio da nije bilo razgovora na temu personalnih rešenja.

"Nova vlada AP Vojvodine će se suočavati sa svim problemima ekonomske krize, a borba za bolji život biće prioritet u radu i Demokratske stranke i nove pokrajinske vlade", rekao je Elezović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.