Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2019, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronske cigarete nisu manje štetne

Prešli ste na elektronske cigarete jer mislite da su manje štetne od običnih, ali nova studija govori da nije baš tako.

 Tim američkih lekara (Baylor college of medicine) sproveo je istraživanje na miševima tako što ih je podelio u četiri grupe a u svakoj se nalazio drugačiji vazduh. Prva grupa je udisala dim elektronskih cigareta sa nikotinom, a druga bez nikotina. U trećoj se nalazio dim običnog duvana dok je jedino u četvrtoj grupi bio čist vazduh.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << četiri meseca istraživanja, lekari su došli do zaključka da su miševi, koji su bili izloženi dimu elektronskih cigareta, imali izrazito oštećena pluća, kao i oni koji su udisali običan duvan. Naučnike je šokiralo otkriće da i miševi koji su udisali dim bez nikotina imaju iste posledice.

Jedina razlika je u tome što na njihovim plućima nije bilo upalnih procesa koji su uočeni kod miševa koji su udisali nikotin. Količina nakupljene masti na plućima poremetila je ne samo plućnu strukturu već i njihovu funkciju. Naučnici su otišli korak dalje i miševe izložili virusnoj infekciji sa kojom su se izborili samo oni koji su bili na čistom vazduhu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.