Elektronska izložba o Svetoliku Rankoviću

Izvor: Blic, 23.Avg.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronska izložba o Svetoliku Rankoviću

Povodom 150 godina od rođenja srpskog pisca Svetolika Rankovića (1863-1899), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i Rukopisnog odeljenja Matice srpske kojom su obuhvaćena Rankovićeva dela, kao i literatura o njemu.

Autorke izložbe su Silvija Čamber i Ivana Grgurić, urednik Miro Vuksanović, a može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 19. septembra.

Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs.

Svetolik Ranković rođen je 7. decembra 1863. godine u Velikoj Moštanici, a potom se njegova porodica preselila u Garaši, selo pored Aranđelovca.

Nižu gimnaziju i bogosloviju Ranković je završio 1884. u Beogradu, a potom je otišao u Kijev gde je 1888. godine završio Duhovnu akademiju upoznavši se sa bogoslovsko-filozofskim naukama i istorijom ruske i svetske literature.

Najveći uticaj na njega ostavila su dela Tolstoja, Gogolja, Gončarova, Koroljenka i drugih ruskih pisaca.

Godine 1892. objavio je prvu pripovetku “Jesenje slike” u časopisu “Otadžbina”.

Dok je Ranković bio na letnjem raspustu 1886, hajduci su napali porodičnu kuću i ubili oca Pavla, a majku i ostale mučili.

Ranković je uspeo da pobegne i dovede pomoć pod okolnostima koje su opisane u njegovom prvom romanu “Gorski car” objavljenom 1897. godine kao 38. knjiga Srpske književne zadruge.

Drugi roman “Seoska učiteljica” nagradila je Matica srpska, a štampala ga je Kolarčeva zadužbina 1899.

Lečeći se od tuberkuloze u Herceg Novom 1898, dovršio je pripovetku “Stari vruskavac” i započeo pisanje trećeg romana “Porušeni ideali”.

Nakon smrti najmlađeg sina prešao je u Beograd gde je 18. marta 1899. umro u 36. godini.

Srpska književna zadruga je 1900. godine, kao 62. knjigu, objavila “Porušene ideale” koje je Ranković završio poslednjih sedmica života u samrtnoj postelji.

U četvrtom kolu antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavački centar Matice srpske (ICMS) objavio je ove godine knjigu “Svetolik Ranković” koju je priredio Radoslav Eraković.

Ovom piscu ogled je posvetila i Svetlana Velmar-Janković u knjizi “Srodnici” koju je, takođe ove godine objavio ICMS u ediciji “Matica”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.