Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti u Crnoj Gori terorišu imame

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Ni Agencija za nacionalnu bezbednost Crne Gore ali ni Islamska zajednica nisu sigurne u proceni koliko islamskih ekstremista – vehabija deluje u Crnoj Gori. U izveštaju od pre pet godina, koji je uradila Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), kao i u proceni Uprave policije, navedeno je da „u Crnoj Gori deluje najmanje oko 150 vehabija, a njihova glavna uporišta su u Plavu, Rožajama, Beranama, Bijelom Polju, Ulcinju i u Tuzima”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Jedan od operativaca zaduženih za nadgledanje vehabija.kaže da su agenti ANB evidentirali skoro sve pripadnike vehabija koji su se nastanili u Crnoj Gori, ali i njihove česte posetioce, „pretežno učitelje vehabijske teorije iz okruženja, najčešće iz Bosne”.

Po njegovim rečima, vehabije ne samo da imaju učitelje izvan granica Crne Gore, već se „finansiraju iz Bosne i Saudijske Arabije, a nije reč o malom novcu”.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić izjavio je da se „broj vehabija kreće od 150 do 200, a ponekad i više” i da je tu je reč o rigidnom učenju islama.

Vehabije su u nekoliko navrata starešinama Islamske zajednice pretili, maltretirali ih, a na nekima su i primenom sile pokazali sve učenje vehabizma. Još su sveži primeri iz najjačih uporišta vehabija – Plava i Rožaja – gde su vehabije šamarale vernike, imame, ali i građane druge vere.

„Najsvežiji primer”, dodaje naš sagovornik, „predstavlja ’izbezumljeni vehabija koji je nožem teško povredio imama u Rožajama’”.

Naš „hroničar” je zabeležio da su pre dve godine povređeni imam rožajske džamije Asmir Kujević i policajac Demo Ramović, „kada ih je nožem napao Sultan Nurković, koji se povezuje sa tim pokretom vehabija”.

„Nurković je tada ranjen, a od crnogorskih sudova je zahtevao da mu se sudi po šerijatskom pravu”, priča nam inspektor.

Novica Đurić

objavljeno: 02.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.