Izvor: B92, 17.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirano više od 1.000 tela

Sarajevo -- Do sada su iz masovne grobnice u Kamenici, kod Zvornika, ekshumirani ostaci više od 1.000 žrtava iz Srebrenice.

"Od početka juna ekshumirali smo 1.153 skeleta, od kojih 144 cela, a 1.009 nepotpunih", rekao je za AFP šef regionalnog odeljenja Komisije Federacije BiH za nestale osobe Murat Hurtić.

Masovna grobnica je otkrivena u selu Kamenica, kod Zvornika. Reč je o sekundarnoj grobnici, u koju su prebačena tela iz prvobitne grobnice kako bi se prikrio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločin. Tela pronađena u Kamenici su dosta oštećena, što je tipično za "sekundarnu" grobnicu.

"Kamenica je najveća masovna grobnica koja je do sada otkrivena (u BiH). Ona je dva puta veća od one u Crnom Vrhu, u kojoj su pronađena tela 629 žrtava, i koja je do sada važila za najveću", dodao je Hurtić.

U BiH su do sada ekshumirani posmrtni ostaci oko 3.500 žrtava iz Srebrenice. Kod 2.500 žrtava utvrđen je identitet na osnovu analize DNK.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.